Svensk bostadsmarknad är inte det lättaste att ha att göra med. Detta faktum är bara alltför bekant för de många som desperat söker bostad i våra storstadsregioner och runt om i landet. Vi har i dag en marknad där efterfrågan är stor, men där produktionen alltjämt i det närmaste står still. Det byggs för lite, och bristen på bostäder drabbar många.
Det är framförallt personer i behov av hyreskontrakt som får problem. De som inte har råd att köpa sig en lägenhet eller annan bostad kan få det riktigt tufft. Förstahandskontrakt på hyresrätter växer inte direkt på träd.
Att bostadsmarknaden inte "fungerar väl" är också en slutsats Per Anders Bergendahl, särskild utredare, drar i delbetänkandet "Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt". 29 mars lämnades delbetänkandet till bostadsminister Stefan Attefall.
Förslaget syftar till att stimulera den privata uthyrningen. Det ska bli lättare för privatpersoner med bostads- eller äganderätt att hyra ut sin bostad. Enligt förslaget ska det bland annat bli möjligt med en friare hyressättning vid privatuthyrning och personer med bostadsrätt ska själva få besluta om uthyrning.
Förslaget ska motverka bostadsbristen i städer, heter det. Och den problematiken är känd i studentstäder och andra städer. Men förändringen kan visa sig ge resultat även på mindre orter. Även här ökar behovet av mindre och tillfälliga bostäder. Här är det inte fråga om att ett universitet eller ett pulserande stadsliv, utan att bostadsbristen ökar risken för befolkningsminskning. Och där utvecklingen går i motsatt riktning behövs bostäder exempelvis för byggföretag som utför mera kortvariga projekt på orten.
En förändring är därför välkommen. Men privatuthyrningen är en liten del av hyresmarknaden och förslaget kan därmed bara vara en liten del av lösningen på ett stort problem.
Det ska också sägas att det inte finns mycket underlag för att säga hur stor del av marknaden privatuthyrningen utgör, och att det därför kan vara svårt att på förhand uppskatta effekten. Utredaren har nämligen som en del av sitt uppdrag försökt uppskatta potentialen av outnyttjade lägenheter. Men det har visat sig vara svårt att göra eftersom att marknaden är informell. Icke desto mindre kan nya regler mycket väl ha en positiv verkan, och bli ett steg i rätt riktning.
Bostadsministern har inte det traditionellt sett mest välfungerande området på sitt bord. Samma problem som finns i dag är kvar sedan decennier. Men en bit på vägen är alltid en bit på vägen.