Lätt sätta press när någon annan lyfter

Bänkpress. Och pressad från bänken.

Bänkpress. Och pressad från bänken.

Foto: Sofia Müller/TT

Politik2014-10-15 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Gotlands rödgröna ledning höll presskonferens i fredags, efter budgetberedningen, så framhöll de att man minsann tänkte sätta press på Gotlandshem. Nu ska man se till att bostadsbyggandet verkligen kommer igång. Här ska byggas hyresrätter.

Jag ställde en fråga om vad det här med att sätta press egentligen betyder. Hur ser relationen ut mellan Regionen och dess bostadsbolag? Jo, de rödgröna är INTE nöjda med Gotlandhem och med hur bolaget har agerat. Men det är dialog som gäller. Det ingen som ska få lämna sitt uppdrag. Just nu, frestas jag att tillägga. Men det just mitt tillägg.

Så Gotlandshem ska pressas att ta risker som bolaget i dag tvekar inför. I gårdagens GA kunde vi läsa om villkoren på den marknad som Gotlandshem ska bygga för. Hyresnivån blir förhållandevis hög i de nybyggda lägenheterna på A7 (Adjutanten). Förmodligen 1 440 kronor per kvadratmeter och år. Det blir drygt 100 000 per år för 70 kvadrat. Knappt 8 500 i månaden.

Ändå var det tänkt att hyresrätterna i Adjutanten skulle bli ett billigt boende. Men även om man försöker hålla nere byggkostnaderna, så blir nybyggda hyresrätter förhållandevis dyra.

Bostadsbristen är stor. Åtminstone om man tittar på hur många som köar för en hyresreglerad lägenhet. Även prisnivåerna på bostadsrätter och enfamiljshus tyder ju på en bristsituation. Unga har svårt att hitta sitt första fasta boende och det är många som för en ambulerande tillvaro mellan olika andrahandsbostäder.

Men hur stor är bristen på dyra nybyggda lägenheter, i lägen som är hyggliga snarare än riktigt attraktiva? Hur många är det i Gotlandshems långa kö som tackar ja när lägenheterna i Adjutanten ska få hyresgäster? Och hur många tackar nej och väntar på ett annat erbjudande?

För den som kan lösa finansieringen är det en bättre affär att köpa sig ett boende.

Det kan ju vara så att Gotlandshems försiktighet beror på att bolaget vet mer om marknaden än den rödgröna regionledningen. Därför är de inte beredda att offra bolagets hälsa för att tillmötesgå politiskt motiverade krav.

Regleringarna har förstört hyresmarknaden. Det som borde ha varit den mest flexibla boendeformen, med störst rörlighet, har istället blivit den mest förstelnade. Det är ett problem som man inte löser så lätt som att bara tvinga regionens allmännyttiga bolag att bygga.