Lätt att visa kärlek till en ko
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många med min bakgrund väljer att jobba med djur, antingen som bönder eller i jordbruksrelaterade yrken. Och ingen som druckit spenvarm mjölk eller sovit en stund på en liggande kossa kan förhålla sig neutral till svenska kor eller vårt jordbruk. Våra hjärtan bankar lite extra när vi åker förbi en hage med betande ungdjur. Och aldrig kunde vi föreställa oss att våra kossor kan få de otäcka sjukdomar som har härjat i Europa länge.
Men för en tid sedan konstaterades det första fallet av BSE eller Galna ko-sjukan i Västmanland. En svensk galen kossa. Under lång tid har Sverige haft ett undantag från EU:s regler att alla kor som är över 30 månader när de slaktas ska kontrolleras om de bär på BSE. Detta för att vi inte har matat dem med kadavermjöl, men vi har importerat mjölkersättning där kadaver faktiskt ingår - hur bisarrt det än låter. Frågan är bara hur länge BSE-smittan har funnits i Sverige?
Ingen vet, men det är lätt att misstänka att de som i dag jobbar med kontrollen av svenska besättningar har ett intresse i att svenskt jordbruk behåller sin extraordinära status - fritt från allt elände. Det mesta av det svenskproducerade köttet säljs i Sverige, och svenskar är ofta beredda att betala lite extra för god djurhållning och vetskapen om att djuret är uppvuxet inom nationen.
Lätt att blunda
Självklart är de flesta som jobbar med djur i olika varianter i Sverige duktiga, men det är lätt att se genom fingrarna för att undvika debatten. Det kan tänkas att det finns en och annan djurkontrollant i detta land som sett tecken hos en eller flera nötkreatur men valt att titta bort, för att han eller hon helt enkelt inte vill att sjukdomen ska finnas i Sverige. Vill inte se debatten, vill inte se konsekvenserna för den eventuella egna köttproduktion, syskonens gård eller föräldrarnas. Vill inte att barndomens Bollan ska ha en hjärna som en tvättsvamp och eventuellt smitta de som äter sin gryta till kvällsmat.
Jag vill fortsätta vara stolt över det svenska jordbruket, inte misstänka att jordbrukskollektivet håller varandra bakom ryggen. Men det är lätt att få inspiration till anslaget. Lantbrukskooperationen, den bondeägda industrin, består av ett antal ekonomiska föreningar och deras dotterföretag, till exempel Arla Foods, Swedish Meats, Lantmännen och Södra. De lantbrukskooperativa företagen förädlar och säljer svenska livsmedel under kända varumärken, till exempel Kungsörnen, Scan och Bregott. Svenska bönder har inte bara monopol på att producera svenskt, de har monopol på att sälja svenskt.
I Tyskland upptäcktes ingen BSE-smitta förrän de införde de tester som EU nu har - det kanske är dags att Sverige också inför hårdare regler och kontroller? Bara för att vara på den säkra sidan. Visar de inget kan svenska bönder fortsätta berätta att de har de friskaste och gladaste djuren i Europa. Och vara säkra på att det är sant.