Låt väljarna ta över makten

Befriande. Kryssen kan avgöra vem som blir vald.Foto: Gitte Sofie Hansen/SCANPIX

Befriande. Kryssen kan avgöra vem som blir vald.Foto: Gitte Sofie Hansen/SCANPIX

Foto: Gitte Sofie Hansen/Nordfoto/SCANPIX

Politik2010-02-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lite förvånande hur oerhört stor uppmärksamhet som ägnas åt kandidater inom Moderaterna i Stockholmsområdet som använt otillbörliga metoder för att göra bra resultat i partiets interna provval. Det är förvånande eftersom fusket i sig inte är överraskande, och eftersom det inte är ovanligt med interna konflikter när kandidaterna ska rangordnas.

Därmed inte sagt att det inte är bra att det uppmärksammas. Problemen kring partiernas interna nomineringar behöver lösas, och lösas på ett sätt som ökar förtroende för politiken.
Partiernas provval har dessutom blivit lättare att manipulera. Partierna har fått färre och färre medlemmar, och tenderar allt mer att bli intresseföreningar för förtroendevalda. Ja, ibland väljer partierna att söka nya kandidater någon annanstans än i medlemsleden. Nya medlemmar värvas för att de ska kunna bli förtroendevalda.

Det finns ett mycket enkelt sätt för partierna att minimera risken för att fusk ska påverka vem som blir förtroendevald. Partierna måste lämna ifrån sig makten till väljarna, att fälla det slutgiltiga avgörandet.
Vi har fått mer av personval i Sverige. Men inte tillräckligt mycket. Kandidaten måste kryssas på en viss andel av valsedlarna för att ta sig förbi de kandidater som fått färre kryss. (Åtta procent av partiets röster i valkretsen i riksdagsvalet. Fem procent i andra val.) Annars gäller den rankinglista som partierna upprättat.

I praktiken innebär det att partierna fortfarande nästan alltid har kontroll över vem som blir vald och vem som inte blir vald.
För den som vill bli vald är det därför ofta mer intressant att påverka processen inom partiet än att vända sig till väljarna.

Låt personkryssen bli helt avgörande för hur partiernas kandidater rangordnas. Då kvittar det vem som står var på valsedeln. Ambitiösa kandidater stimuleras att profilera sig inför väljarna istället för att intrigera internt. Och väljarna får större möjligheter att påverka vem som faktiskt ska representera dem i en representativ demokrati
På köpet slipper partierna lägga kraft på kvotering. Givetvis blir det fortfarande viktigt att ha valsedlar som visar att man inte utestänger kandidater på grund av exempelvis kön, ålder eller ursprung. Men rangordningen tar väljarna hand om.