Låt oss leka med tanken

Politik2014-01-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Om flera personer skriver ungefär samma sak, på olika sätt, i skilda forum, precis samtidigt – då måste det väl få genomslag? Låt oss leka med tanken, för om det vore så skulle vi snart ha en jämställd arbetsmarknad. På torsdagen publicerades minst tre debattartiklar i svenska medier, som syftar till att stärka kvinnors ställning i arbetslivet.

”Europa har inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar,” slog EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) fast på DN Debatt, och radade upp åtgärdsförslag som ökad tillgång till subventionerad barnomsorg och ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Därefter kom siffrorna: En kvinna i Sverige tjänar under sin livstid i snitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man, var tredje kvinna jobbar deltid och kvinnor tar ut cirka 75 procent av föräldraledigheten.

Samma siffror ligger till grund för en debattartikel i Sydsvenskan. Där beskriver tre av Ohlssons partikollegor, med jämställdhetsminister Maria Arnholm i spetsen, löneskillnaderna mellan kvinnor och män som ”oacceptabelt stora”. Här stavas medicinen en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen, att erbjuda kvinnor heltidstjänster och att skapa fler karriärvägar i den offentliga sektorn, exempelvis till specialistsjuksköterska och förstelärare.

Receptet rimmar väl med önskemålen från fackförbunden Saco, Jusek och DIK, som i tidningen Dagens Samhälle slår ett slag för ökad lönespridning och ökade möjligheter att göra lönekarriär. Det gäller särskilt för kvinnodominerade yrkesgrupper i offentlig sektor, där många går back på att utbilda sig, sett ur ett livslöneperspektiv.

Är det någon som ser ett samband mellan texterna och – framför allt – är det någon som är däremot? Inte? Då borde väl en block- och facköverskridande jämställdhetsöverenskommelse inte vara längre bort än år 2020.