Låt DO flytta vart som helst

Politik2013-06-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Det finns tre möjliga orsaker till att regeringen vill flytta Diskrimineringsombudsmannen (DO) till Tensta eller Rinkeby: Låg hyra, lyfta området eller få regeringen att framstå som handlingskraftig.

Det första skälet är bra; vill man hålla i skattebetalarnas pengar bör myndigheternas skrivbord och kopieringsapparater placeras där kvadratmeterpriset är lågt. Det andra är i bästa fall ett önsketänkande (hur många hurrar när DO flyttar in i en nedlagd skola?) och det tredje är bara ett slag i luften.

För få människor, möjligtvis med undantag av integrationsminister Erik Ullenhag (FP), kan på fullt allvar tro att blotta uppenbarelsen av en myndighet kan frälsa ett socialt utsatt bostadsområde. Att hundra byråkrater varje dag åker tunnelbana långt ut på den blå linjen skapar knappast en uppsjö av nya jobb, vare sig direkt eller via så kallade dynamiska effekter. Så många restaurang- och bankbesök hinner arbetspendlarna inte med.

Måndagens utspel hade möjligtvis kunnat applåderas om ambitionen varit att anställa de närboende. Då hade det kunnat jämföras med tidigare myndighetsförflyttningar från Stockholm till städer som Karlstad och Östersund, inte sällan i samband med försvarsnedläggningar. Den som då ville behålla jobbet var tvungen att byta bostadsort och få av de anställda flyttade med sin myndighet, vilket skapade nya jobbmöjligheter för lokalbefolkningen.

Så blir det inte nu. En klar majoritet av stockholmarna pendlar till sina arbeten och Tensta och Rinkeby ligger bara 20 minuter från Stockholm city. Även om många troligtvis får längre restid till jobbet än i dag, är några massuppsägningar knappast att vänta, vare sig nu eller när andra myndigheter flyttar.

DO är nämligen inte den enda som ska bort från Stockholms innerstad. Just nu pågår en genomgång av hyreskontakt och centralt belägna myndigheter med höga hyror, som inte måste ligga kvar, kan komma att flytta.

Att inte betala mer för lokaler än nödvändigt är i grunden en sund inställning och det behöver absolut inte vara fel att flytta DO, vars hyreskontrakt går ut nästa år. Däremot tyder regeringens timing och val av destination på dålig fingertoppskänsla. Att låta just diskrimineringsexperterna gå i bräschen för projektet ”flytta myndighet för att lyfta utsatt stadsdel”, och lansera det bara några veckor efter att förorterna brann, sänder väldigt konstiga signaler.

Det hade varit betydligt bättre om regeringen gett DO, och i framtiden även andra myndigheter, i uppgift att hitta prisvärda och ändamålsenliga lokaler. Om de sedan råkar ligga i Tensta, Täby eller Traneberg spelar knappast någon roll för dem som har blivit diskriminerade. Och det är väl ändå dem DO är till för.