Lärarna har inga höga löner!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I många år var du och jag arbetskamrater på Säveskolan. Jag uppskattade din debattlusta och även din arbetsinsats som bibliotekarier på skolan.
Det hände att jag som klassföreståndare fick en blombukett av mina elever vid terminsslutet.
Det hände också att jag tog en ros ur buketten och ställde på ditt skrivbord för att visa min uppskattning för din goda arbetsinsats.
Men med anledning av din artikel i GT den 24 mars skulle det nog idag snarare bli en risbukett som hamnar på ditt bord.
Jag funderar över hur du som bibliotekarie, som i många år försökt inpränta hos eleverna vikten av källkritik, kan fara med sådana osanningar som du gör i din artikel?
Du påstår att knappast någon grupp på arbetsmarknaden har strejkat så ofta som lärarna men inte för att få bättre arbetsförhållanden utan för högre löner. Vilken värld lever du i Wera?
Sanningen är att sedan jag började som lärare på Gotland för 34 år sedan har lärarna strejkat en gång! Det var 1989 men Gotland deltog ej då.
Dessförinnan var det nog 1970 om jag inte minns helt fel. Du kan nog leta inom de egna leden för att finna grupper som strejkat oftare.
Uppnå en god arbetsmiljö
När det gäller lärarnas strävan till en god arbetsmiljö vill jag peka på att när vi med Gotlands kommun tecknade ett lokalt kollektivavtal den 17 maj 2001, var två av huvudsyftena att dels uppnå en god arbetsmiljö, men också att säkerställa en rimlig arbetsbelastning för lärarna.
I avtalet fanns inga som helst krav från lärarna om löneökningar.
Att arbetsgivarens strävan att följa avtalet och säkerställa en rimlig arbetsbelastning för lärarna inte var särskilt stor, var tyvärr inte något som förvånade oss.
Vår erfarenhet är att Gotlands kommuns förmåga och vilja att följa våra avtal och överenskommelser inte är särskilt stark. Kommunledningen visade också sitt ointresse för denna fråga genom att ensidigt säga upp avtalet våren 2005.
Få över 30 000 kronor
När du tar upp ämnet löneökningar tar du som exempel en lärare med 30 000 kronor i månadslön.
Vi har cirka 350 medlemmar i LR på Gotland. Den som har lägst lön har 21 272 kronor i månaden.
Det finns fyra stycken som har en grundlön strax över 30 000 kr. Dessa fyra lärare är lektorer med en synnerligen lång och dyr utbildning bakom sig. De flesta "normala" lärare är inte i närheten av 30 000 kronor i slutlön när de går i pension.
Du framför också synpunkter om lönedifferenser mellan olika yrkesgrupper i kommunen.
Den frågan belyses i kommunens arbetsvärdering som nyligen genomförts och vi har stor anledning att återkomma i denna fråga.