Lärarförbundet måste lära om

Lägg till 10 000 i månaden. Och subtrahera ett antal lärare.Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Lägg till 10 000 i månaden. Och subtrahera ett antal lärare.Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Politik2009-12-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns mycket jag håller med om i Lärarförbundets debattartikel i GA i dag. Jag tycker också att det är fel att ytterligare minska lärarnas möjligheter att disponera sin egen arbetstid. Och skolan har pådyvlats för många uppgifter som inte har med utbildning att göra. Lärarnas status har blivit för låg och svenska elever behöver lära sig mer än vad de gör i dag.

Men Lärarförbundet verkar inte vilja ta till sig vad som behöver göras för att komma åt de problem de ser. Synen på skolan behöver förändras och då måste vi också lära något av de länder som lyckas bättre än vad Sverige gör.

I dagens debattartikel skriver Lärarförbundet bland annat:
"Kommunerna går till attack mot lärarkåren i en tid när vi behöver samling kring hur vi löser problemen med utarbetade lärare och alltför slimmade organisationer."

Det är fel. Skolan har inte för lite resurser. Det är inte det som är problemet. Och lärartätheten är inte för låg.

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren presenterade i veckan en rapport - "Sätt lärarna i första klass". Rapporten visar att de länder som klarar sig bättre än Sverige i internationella jämförelser inte alls har fler lärare eller satsar mer pengar på skolan är Sverige. Tvärt om.
Den mest ansedda internationella jämförelsen av elevernas kunskaper är Pisaundersökningen. Samtliga länder som klarar sig bättre än Sverige i den undersökningen har lägre lärartäthet än Sverige. Skolan i Finland, som når mycket goda resultat, har både färre lärare och mindre resurser än den svenska skolan.

Forskningen bekräftar Pisaundersökningen. Det är inte storleken på resurserna som avgör utbildningens resultat. Många lärare gör inte att eleverna lär sig mer.

Vad gör en skola bra? Bra lärare!
Vad gör lärare bra? Lön och kunskaper.

Det är inte bara lärarnas status som dalat i Sverige. Lärarlönerna har halkat efter.
Även om skolan i Finland slukar mindre resurser än den svenska, så tjänar lärarna i Finland betydligt bättre.
Till Finlands lärarutbildning går det mellan sex och sju sökande på varje plats. I Sverige finns det ofta fler platser än sökande till lärarutbildningen.
Talangerna söker sig inte till läraryrket.

Rapportens förslag till lösning är radikal, och borde åtminstone delvis tilltala lärarfacken. Första steget i den svenska skolans uppryckning är att höja lärarlönerna. Med 10 000 kronor i månaden! Lönehöjningen kan finansieras genom att sänka lärartätheten till genomsnittsnivån i OECD.

Lärarförbundet kräver högre löner, fler lärare, mer resurser, mer av allt.
Det är en förlorarstrategi (om man ens kan kalla det för en strategi).
Genom att flytta fokus från lärartäthet till att ge lärarna vettiga löner kan Lärarförbundet verka både för medlemmarnas och utbildningens bästa.
Lärarförbundet måste lära om.