Lärarförbundet kan inte få allt
Dagobertmacka.Foto: Scanpix
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men Luis Barnes vill att skolans problem ska lösas med en enkel metod - mer resurser. Då kan jag inte hålla med längre.
Svenska skolan får redan stora resurser, jämfört med hur det är i andra länder. Det är inte alls säkert att resultaten blir bättre bara för att man satsar ännu mer. Det har ju inte funkat hittills. Pengar får inte alla problem att försvinna.
I en debattartikel som publicerades 18 maj i GA skrev Luis Barnes: "Med en framsynt politik, det vill säga högre lärartäthet, god personalvård och arbetsmiljö, god löneutveckling och individuella utvecklingsmöjligheter för lärarna, skapar vi en väl fungerande skola och därmed en positiv utveckling för våra barn och vårt samhälle."
Forskningen visar att det som verkligen spelar stor roll för utbildningens resultat är lärarna. Bra lärare förmedlar mycket kunskap. Ett sätt att få bättre lärare är att betala bättre. Men det kräver också en del andra insatser. Mer om detta senare.
Men när Luis Barnes torgför högre lärartäthet som ett sätt att förbättra utbildningen så är det ett påstående som får mycket litet stöd av forskningen.
En ledare om de viktigaste faktorerna för en bra skolutbildning var bland det första jag skrev i GA i januari 2007. Jag konstaterade då att internationell forskning tyder på att det inte finns något signifikant positivt samband mellan storleken på klasserna eller lärartäthet och utbildningens resultat.
Däremot ger forskningen gott stöd till både Luis Barnes och mig när vi hävdar lärarlönernas betydelse för utbildningen.
Jag citerar samma text som för tre år sedan. I "Some Simple Analytics of School Quality" (2003) konstaterar Eric A. Hanushek: "De tillgängliga bevisen tyder på att en förbättring av kvaliteten på lärarkåren är central för varje betydande förbättring av utbildningen. Och att förbättra kvaliteten på lärarna kräver en ny uppsättning incitament, vilket inkluderar att vara selektiv när man anställer, behåller och avlönar personal."
Regeringen har börjat göra något åt lärarutbildningen, men det tar givetvis lång tid innan förbättringar slår igenom. Certifiering av lärare är på väg.
Men har kommuner och skolor börjat belöna goda lärare? Har de med stöd av forskning börjar prioritera goda lärare och nedprioritera lärartäthet? Nej, det kan jag inte se.
Att Luis Barnes inte driver denna linje kan jag förstå. Lärarförbundet vill väl inte bara ha välavlönade medlemmar, utan också många medlemmar.
Men Luis Barnes "lösning" är inte realistisk. Mer av allt. Fler lärare. Högre avlönade lärare. Våra resurser är ändliga. De måste användas väl. De måste användas till att skapa en lärarkår i världsklass.
Källor: Labour economics (2004) av Georg Borjas; Spending on Schools (2000) av Eric A. Hanushek; Some Simple Analytics of School Quality (2003) av Eric A. Hanushek