Lång leveranstid på Payex räkning

Foto: Tillfälliga Fotografer

Politik2009-04-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
GA skrev om konflikten mellan Payex och Länsstyrelsen, den om de grusade planerna på en print- och kuverteringsanläggning i innerstaden, redan sommaren 2007. Så det var ingen ny strid som blossade upp i GA i går, när 15 anställda varslades av Payex sedan man beslutat flytta den delen av verksamheten till Strålfors i Småland. Den har fortsatt att puttra under ytan i över ett och ett halvt år, sedan varningen om konsekvenserna utfärdades.

Det finns de som tror att Payex och vd Krister Fingal inte gör detta med någon större motvilja. Att det sparar pengar att lägga ut delar av verksamheten på Strålfors och slippa investeringskostnaderna i en utbyggd anläggning på en bökig plats. Att man nu på detta sätt kan låta länsstyrelsen och landshövdingen bära hundhuvudet för de arbetstillfällen som går förlorade. Det skulle i så fall inte bara vara viktigt av "utrikespolitiska" skäl, för att upprätthålla Payex anseende i omvärlden. Payex har en speciell företagskultur, tät och familjär. När medarbetare varslas utmanas den bilden, om inte skulden kan läggas utanför företaget.

Det som talar mot den här konspirationsteorin är hur lång tid som förflutit mellan varning och varsel. Ett år och tio månader! Om det blivit förstahandsalternativet att flytta print- och kuvertering till fastlandet så hade knappast företaget väntat så länge. Då hade man rimligen skridit till verket redan hösten 2007 och besparat sig kvartal efter kvartal av överläggningar med länsstyrelsen.
Allt tyder på att det faktiskt är motvilligt som Payex gett upp planerna för fastigheten Släggan.

Borde man inte ha kunnat hitta en lösning under den långa tid som förflutit sedan man hittade de medeltida murarna där Payex ville gräva ner en underjordisk anläggning? Hade det inte räckt att gräva ut och omsorgsfullt dokumentera fyndet? Ska inte Visby innerstad vara en levande stadsdel där det finns utrymme för förändringar?
Ja, det tycker jag. Men samtidigt: Jag har varit och är kritisk mot länsstyrelsen. Kritisk mot de statliga regler och lagar som styr länsstyrelsens verksamhet. Kritisk mot hur länsstyrelsen, inom ramen för uppdraget, tillämpar dessa lagar, regler och instruktioner.
Men i detta fall inser jag ju också att det i Visby innerstad finns gränser för hur fritt företagens svängrum kan vara. Att inte få gräva ner en print- och kuverteringsanläggning just där man hittar medeltida murar är inte ett klockrent exempel på dåligt företagsklimat.

På en punkt har Payex definitivt för stora förväntningar på vilka villkor företaget kan erbjudas. GT frågade vd Krister Fingal varför företaget inte expanderar någon annanstans på Gotland:
- Den fastighet vi ville köpa, Donnerska huset, satte kommunen ett allt för högt pris på, 24 miljoner kronor. Vi kunde diskutera samma kvadratmeterpris som Peab betalat i innerstaden, men det ville inte kommunen. Och vi kan inte satsa på en ny byggnad i Vibble eller Östergarn, för då förlorar företaget närheten mellan verksamheterna.
Fastighetsförsäljningen till Peab är inte en sund jämförelse. Affären gjordes under förra mandatperioden. Den har kritiserats hårt, bland annat av mig, för att kommunen inte lade ut försäljningen på anbud och inte anlitade mäklare. Och för att priset var alldeles för lågt.
Alla företag har rätt att förvänta sig att kommunen (och länsstyrelsen) behandlar dem välvilligt. Inga företag kan förvänta sig fastighetsrealisation.