Så går Gotland åter in i en lång kamp för rättmätiga och utvecklande kommunikationer på vår landsväg, färjetrafiken. Än vet vi inte om det är alarmerande försämringar på gång eller om det bara är allmän oro i starten av den nya upphandlingsprocessen.
Avgörande är som alltid hur mycket pengar regeringen beslutar ska investeras i Gotlands framtid. Vår färjetrafik är ingen vanlig landsväg eller motorväg. Det är vår avgörande livlina med övriga Sverige. Än är det inte dags för något gotländskt urvrål av ilska, namninsamlingar och uppvaktningar i massor i regeringskansliet i Stockholm.
Nu handlar det om ett idogt och smart resonerande och agerande på ön och att alla partiföreträdare bearbetar sina företrädare, som beslutar om trafikfrågorna i Stockholm. Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) har en nyckelroll och han ska nu uppvakta och kolla av hur infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tänker och har skickat för signaler till Trafikverkets upphandlare. Sedan får Åke Svensson agera efter läge. Liknande uppgifter har Gustaf Hoffstedt och Lena Celion, som är partikamrater med infrastrukturminister. De måste hjälpa till att förhindra en försämring av vår färjetrafik.
Det som är ett av de återkommande problemen har denna gång blivit två problem. Alla regeringar har i alla tider velat minska kostnaderna för Gotlandstrafiken av statsfinansiella skäl och att de känt sig lurade av Gotlandsbolaget att betala för mycket. Alla regeringar oavsett partifärg vill ha ut mer Gotlandstrafik för skattepengarna.
Den andra och nya faktorn är klimatfrågan och att våra snabbfärjor är gigantiska utsläppare av koldioxid. Miljöfaktorn kommer att tvinga fram byten av bränslen och olika former av utsläppsminskningar. En del menar att enda sättet att minska koldioxidutsläppen och samtidigt spara bränslekostnader, är att sänka farten på våra snabbfärjor. Men sänka farten vill inte det samlade Gotland, som enats om de gotländska ståndpunkterna om färjetrafiken. Dessa gotländska ståndpunker måste vara grunden i utformningen av den framtida färjetrafiken i det nya långsiktiga avtalet.
Den här gången är Gotland med i utformningen av villkoren för den framtida färjetrafiken på ett helt annat sätt än tidigare. Förhoppningen är att regeringen kommer att lyssna intensivt på gotlänningarna och inse att bättre färjetrafik är en investering i tillväxt, en effektiv jobbpolitik och en befolkningsökning på ön.