Landshövdingen gör sitt jobb

Politik2006-05-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericsson ger i sin ledare på onsdagen, Två knep för fler jobb, en antydan om att Länsstyrelsen är trög vad gäller att skapa arbetstillfällen på Gotland och han "väntar bara på att landshövdingen gör sitt jobb".
Landshövdingen gör sitt jobb, både genom upparbetade nätverk på riksplanet och i det dagliga arbetet vid arbetsförmedlingen, vars chef jag är.

Finansierar Gotlandslärling
Det är med viss förtjusning jag konstaterar att ett av de knep som Håkan Ericsson rekommenderar faktiskt är Länsstyrelsens delansvar, vi medfinansierar nämligen modell Gotlandslärling.
Vi på Länsstyrelsen har, utifrån de höga arbetslöshetstalen på Gotland vad gäller unga, gjort extra satsningar på att knyta kontakter med näringslivet, bland annat genom Jobbjakten.
Vi är ute och uppvaktar företagare varje vecka och vårt mål är att i år nå ytterligare 200 företagare, som ännu inte haft kontakt med arbetsförmedlingen.
I vintras bjöd jag in företagare och organisationer till en temakväll för dialog om ungdomsarbetslösheten.
Fredag den 12 maj startar arbetsförmedlingen den nationella kampanjen gentemot företagare - Drömläge att anställa - och vi hoppas att den ska få fler arbetsgivare att anställa arbetslösa ungdomar och akademiker.

20 miljoner på utbildning
När Håkan Ericsson skriver om matchningen av arbetskraft gentemot företagarnas behov låter det som om han varit med på Länsstyrelsens ledningsgruppsmöten när vi lagt upp strategin för denna insats, som ingår Länsstyrelsens uppdrag.
I år satsar Länsstyrelsen 20 miljoner kronor på upphandlingar av olika utbildningar för att kunna matcha arbetskraft med företagarnas behov.
Min uppfattning är att vi inte har råd att låta ungdomarna hamna vare sig utanför utbildningssystemet eller arbetsmarknaden. Det är viktigt att våra samlade resurser gynnar dem.
Jag har också som landshövding haft ett särskilt uppdrag att få fram nya statliga jobb till Gotland efter försvarsnedläggningen. Det har inneburit mycket arbete som glädjande nog har resulterat i nya, intressanta myndigheter på ön, med hundratals nya arbetstillfällen.
Länsstyrelsen kan säkert, tillsammans med näringslivet och kommunen, bli ännu bättre på att skapa arbetstillfällen för ungdomar, men redan nu gör vi faktiskt en hel del.