När jag läste gårdagens GA om befolkningsutvecklingen i Gotlands socknar kom jag tänka på en artikel jag skrev för fem år sedan, i mars 2008. Då satte jag den (hoppas jag) uppseendeväckande rubriken "Halva Gotland i fem socknar".
Den var dessutom nästan sann.
Jag buntade då ihop Visby med de två närmaste kustsocknarna norrut (Väskinde och Lummelunda) och söderut (Västerhejde och Tofta). Och fann att 47,6 procent av Gotlands befolkning var skrivna i denna lilla kustremsa. Resten av Gotland (och Fårö) fick dela på 52,4 procent.
Vad har då hänt sedan dess? Utvecklingen har fortskridit i samma riktning, om än inte så fort som man skulle kunna tro. De fem socknarna samlar i dag 49,4 procent av gotlänningarna. Inom ett par år kommer sannolikt min rubrik från 2008 att bli helt korrekt.
Jag tror det leder fel om man ser den problematiska utvecklingen för stora delar av Gotlands landbygd som ett öbaserat fördelningsproblem.
Visst är det så att befolkningen i Visby långsamt växer. Men befolkningen strömmar mot städerna i hela Sverige – av många och sammansatta orsaker.
Jag tror man måste få fart på befolkningsutvecklingen på Gotland för att kunna vända utvecklingen på landsbygden. Om folkmängden på ön växer så kan landsbygden leva med en liten flyttström mot staden – och ändå utvecklas. Till saken hör ju att de som väljer att flytta hit från fastlandet i hög grad väljer att bosätta sig just på landsbygden.
Större kommuner i Sydsverige har i allmänhet en stark befolkningsutveckling. Gotland trotsar tyvärr den trenden. Hur ska Gotland kunna locka fler?
Gotland har många attraktiva egenskaper. Vad ön behöver är ett mer dynamiskt näringsliv, bättre företagsklimat och en positiv utveckling av arbetsmarknaden. Då skulle fler kunna realisera drömmen om att bo på Gotland.
Och det är klart – det skulle inte skada med ett bra avtal, bra trafik och lugn och ro i färjefrågan
Men vi får inte göra misstaget att tro att alla andra problem löser sig själva om bara färjefrågan kommer i hamn. För befolkningsutvecklingen tycks ju exempelvis snabbfärjorna inte ha betytt så mycket.