Kan landsbygden bli en valfråga nästa år?
Man undrar ju lite över det nyvakna intresset från Moderaterna och Vänsterpartiet som den senaste tiden lyft upp landsbygden som en profilfråga. Inte för att det än så länge är mer än en läpparnas bekännelse men fenomenet är intressant.
Märkligast är kanske att Moderaterna väljer att lyfta landsbygden som är Centerpartiets kärnfråga. Liksom de tidigare gav sig in Folkpartiets kärnfråga om skola och utbildning. Detta med tanke på pratet om hur Moderaternas dominans i Alliansen skett på bekostnad av just de små partierna.
Kan det vara taktik, att ta väljare från sina alliansvänner i hopp om att bilda egen majoritet eller kanske nya allianser? Socialdemokraterna och Moderaterna ligger i dag så nära varandra i flera frågor att man knappt vet var den ena börjar och den andra tar vid.
En modig, eller dumdristig taktik, välj själv, eftersom det knappast finns några andra partier än C, FP och KD som kan tänka sig ett organiserat samarbete med Moderaterna.
Moderaterna och Folkpartiet ligger kanske närmare varandra, både nationellt och lokalt här på Gotland. Som Eva Nypelius skriver härintill är det intressant att dessa partier nu går ut och lovar att riva upp beslutet om landsbygdsskolorna om man vinner valet nästa år.
Ett vallöfte som kan kallas allt annat än populistiskt. Möjligen tilltalar det de rektorer som ville lägga ner tolv skolor på den gotländska landsbygden och de som rent principiellt anser att marknadskrafterna ska råda fullt ut även när det handlar om offentlig service.
Moderaterna som landsbygdsparti är också intressant utifrån dess stenhårda inställning emot stöd till utvecklingsbolagen på ön. Försäljningen av Östersol var inte förenlig med lagar och regler, det är svårt att säga emot ett sådant faktum. Men att inte ens beröra motiveringen till att ett stöd i ett skede kan spara pengar i ett annat –främst genom att ge en bygd möjlighet att växa – det är inte att se landsbygdens bästa.
Det är däremot väldigt traditionell moderat politik.