LEDARE
Somliga bilder befästs som sanningar som sedan ligger till grund för hur både människor och samhället agerar.
Till exempel har det under en tid diskuterats att urbaniseringen i Sverige är den snabbaste i hela EU.
Självklart är det sant men det ger kanske inte en helt igenom sann bild.
Låter det flummigt och motsägelsefullt?
Ja, och det är ju så sanningen oftast är, full av nyanser.
Urbaniseringen finns och har ökat i tempo men det betyder inte att landsbygden avfolkas, tvärtom har befolkningen på landsbygden varit ganska konstant de senaste tio åren. Omflyttningen sker till storstäderna men även till tätorterna på landsbygden.
Detta och mycket annat finns att läsa på Jordbruksverkets nya webbpublikation ”Allt om landet”. Där finns statistik om alla Sveriges kommuner ur ett landsbygdsperspektiv som visar att många av de bilder vi har i dag har av landsbygden måste revideras.
Eftersom vi på Gotland lever efter målet att vi ska öka befolkningen med 8 000 personer tycker vi varje ny mätning är ett nederlag. Men Gotlands befolkning har de facto varit i stort sett oförändrad de senaste tio åren och sedan 1970 har vi ökat med cirka 3 500 personer.
Eftersom vi har ett så uttalat mål att öka ser vi allt annat som ett misslyckande. Missförstå mig inte, jag är fullt införstådd med att Gotland, liksom alla andra regioner måste öka sin befolkning för att kunna upprätthålla välfärden. Men att se oss som en avfolkningsbygd när så inte är fallet skapar också negativa spiraler som kan leda till självuppfyllande profetior, om klyschorna ursäktas.
En annan sanning, fast åt andra hållet så att säga, är att det skulle vara mer miljövänligt att bo på landet. I själva verket släpper landsbygdsbor ut med koldioxid per person än de som bor i stan. Av förklarliga skäl eftersom vi är beroende av bilen i högre grad.
En konsekvens av denna insikt är ju till exempel att åtgärder för att ge möjlighet att köra på (och tanka) biobränslen borde riktas in på landsbygden i första hand. I verkligheten sker det omvända, det går knappt att tanka fossila bränslen på landsbygden längre.
Centerpartiets landsbygdsprofil har också flera sidor, en ”allmän sanning” och så den som finns i partiprogram och politiska förslag. I takt med att stödet för partiet minskat har självklart äv en inflytandet i politiken minskat. Ändå har inget annat parti i praktisk handling gått in för att ta över där man påstår att Centern svikit.
Nu finns i alla fall en bra kunskapsbank för alla partier (och andra) som vill fatta beslut mer byggda på fakta än bilder.