Landsbygd och tätorter har rätt till samma kvalitet

Politik2013-05-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Landsbygdens barn förtjänar samma kvalitet på skolan som de barn som bor i tätort, oavsett om de bor i Anga eller i Visby. Priserna och bristen – på bostäder i Visby gör att många barnfamiljer funderar på alternativet landet. Så gör även de som finner Stockholm för trångt med sänkt livskvalitet som resultat.

Det som nu diskuteras på ön är om de mindre skolorna ska vara kvar i framtiden eller om centraliseringen ska fortsätta mot allt större skolor på färre orter. Det som jag anser vara självklart är att en skola inte kan vara hur liten som helst. Kravet är att den ska vara likvärdig mot andra skolor, oavsett var man bor. För att motverka ”litenheten” finns det i dag möjligheter att med tekniska hjälpmedel förhindra att mindre skolor halkar efter i utvecklingen. Förståelsen att datorn ska och måste användas som ett pedagogiskt verktyg blir allt större både bland lärare, föräldrar och elever. Anslutning till bredband ökar över hela Gotland vilket också underlättar för de mindre skolorna att vara kvar med god kvalitet på undervisningen.

Arbetet med att garantera en likvärdig grundskola på Gotland fortsätter trots de svårigheter som finns. Tack till alla de som deltager i det arbetet! Utmärkelsen ”Jämställd skola Gotland” utdelades år 2012 till bland andra Öja förskola, skola och fritidshem.

Öja som har erövrat den ärofyllda titeln Årets socken 2013. ”Öja med Burgsvik är så mycket bättre!” Är sambandet en slump eller...

För att landsbygden ska utvecklas krävs människor som är kreativa och har idéer om nya jobb. Jobben är en av de nycklar som krävs för att leva året runt och inte bara vara ett paradis för sommarboende och hemvändare. Duktiga människor, med vana att ställa krav och som slår sig ner på landsbygden nöjer sig inte med att barnen ska tillbringa flera timmar i buss varje skoldag. De önskar sig en skola i närområdet, en skola som erbjuder de bästa förutsättningarna för barnens – och Sveriges framtid.

Den 15 maj invigs Fenomenalens naturvetenskapliga centrum nya lokaler i Visby hamn. De nya lokalerna är mer lättillgängliga än de gamla, underlättar för funktionshindrade och framför allt är de lätta att hitta. Här kan verksamheten nu utvecklas in i framtiden genom olika experiment, väcka nyfikenhet inom naturvetenskap, teknik och matematikområdet. Jag hoppas att de gotländska lärarna tar tillfället i akt och passar på att bedriva undervisning på Fenomenalen. Allt som erbjuds får ju inte bara blir ett besöksmål för turistande barnfamiljer.

Högskolan på Gotland uppgår den 1 juli i Uppsala universitet och blir ”Uppsala universitet Campus Gotland”. De mindre självständiga högskolorna har ju hotats av nedläggning och på detta sätt undviker man att Högskolan på Gotland går det ödet till mötes. Man erbjuder 13 program på såväl grund som högre nivå, bland annat det nya programmet Liberal Arts – nog så spännande.

På olika sätt kan man alltså bevara mindre skolor och lärosäten av god kvalitet, vilket skulle bevisas...