LEDARE
En fullkomligt absurd strid har blossat upp mellan mäktiga mediemän som i olika grad känner sig kränkta, lurade och förolämpade av ett inslag i SVT:s valprogram med Belinda Olsson och Janne Josefsson.
En av bifigurerna i dramat är Marcus Persson som skrev ledare på denna sida ett par somrar för några år sedan och som nu är politisk redaktör på Östersunds-Posten. Han var inbjuden för att prata om hur stockholsmfixerad riksmedia är och om det problematiska med att så många journalister till och med bor i samma stadsdel i Stockholm (Södermalm). Marcus Persson ställdes mot Fredrik Virtanen, krönikör på Aftlonbladets ledarsida. Virtanen skrev sedan en krönika om hur han lurats till programmet och hur erbarmerligt dålig Janne Josefsson blivit och att hans program är ett hot mot demokratin. Det fanns inte någon gräns på upprördheten och någon dag efteråt spädde Johan Croneman på i Dagens Nyheter.
Känsligt ämne kan man lugnt säga.
Nu ska sägas att jag inte riktigt förstod varför just Virtanen ställdes ut som den dryge 08-journalisten. Han skriver ofta om att han själv är en lantis och så vitt jag har sett har han ett kärleks- och insiktsfullt förhållande till svensk landsbygd. Men hans reaktion var inte proportionerligt helt enkelt och allt handlade plötsligt om en strid mellan Göteborg och Stockholm. Croneman var overkligt nedlåtande mot Marcus Persson, ingen av dem nämnde honom med namn utan beskrev honom som en bitter pajas som tvingats fly hem till Jämtland.
Och där nånstans bevisades Marcus Perssons hela poäng som försvann i tuppstriden. Den som vi är ganska många som delar. Hur nyheter i Stockholm värderas med en helt annan måttstock än nyheter ute i landet. När programledare i tv sitter och bläddrar i ett antal lokaltidningar för att hitta lustiga nyheter som de kan skrocka över och som stärker deras bild av svensk landsbygd.
I valdebatten hörs inte så mycket landsbygd från alla de partier som för cirka ett år sedan sade sig vara landsbygdens främsta förkämpar, jag tänker på S, M och V.
Men i går presenterade Centerpartiet på Gotland sitt landsbygdsprogram inför valet.
Och där andra ser landsbygden som en exotisk plats för rekreation, eller en natur som ska stänglas in och konserveras, där ser Centerpartiet något annat. Kanske för att de till stor del lever mitt i den.
Målmedvetna insatser för att stärka serviceorterna på landsbygden utlovas om Centerpartiet får bestämma. Långsiktiga villkor för det regionala stödet till landsbygdsskolor, ett utvecklingsprojekt där alla krafter samlas för att jobba mer strukturerat och konkret med landsbygdsutveckling, utbyggd kollektivtrafik och fortsatt stöd till enskilda vägar och satsning på hästen som både friskvård, tillväxt på landsbygden och viktig del i besöksnäringen.
Lantbruket som producent av såväl mat som energi är central för partiet sedan decennier. Man vill därför satsa på stöd till livsmedelsförädling, biogas, gårdsförsäljning av både vin och livsmedel, företagsstöd vid generationsskifte och fortsatt arbete med regelförenkling.