LÄna rÀtt idéer frÄn Danmark
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att ta det faktum att arbetslösheten minskar i en högkonjunktur till intÀkt för att arbetsmarknaden fungerar utmÀrkt Àr vanskligt. Och Àven om det Àr lÀttare att inse behovet av att nÄgot mÄste göras under en krissituation, Àr det ofta i gynnsamma lÀgen som reformer egentligen borde sjösÀttas. Dessutom Àr det fortfarande vÀldigt mÄnga som stÄr utanför arbetsmarknaden.
De i den svenska debatten som trots allt ser ett behov av förÀndring hÀnvisar ofta till den danska modell som kallas flexicurity - flexibilitet och trygghet pÄ samma gÄng. Och precis som i Sverige sÄ Àr de flesta i Danmark rÀtt ense om att det Àr deras modell som Àr den rÀtta vÀgen att gÄ. Men det finns kritiska röster Àven dÀr.
En av dem Àr Martin à gerup pÄ den danska tankesmedjan CEPOS. För det första, menar han, rÄder det en viss osÀkerhet om vad flexicurity-modellen egentligen innebÀr. Oklarheten kÀnns igen frÄn Sverige dÀr det ofta refereras till Den svenska modellen som om det var ett enhetligt och konstant begrepp. Trots att den frÄn början byggde pÄ avtal som slöts mellan stora arbetsgivarorganisationer och fackföreningar. Medan den med tiden Àven har kommit att förknippas starkt med arbetsrÀttslagstiftning, frÀmst i form av LAS alltsÄ tvÄ delvis motsatta modeller, varav för övrigt ingen Àr sÀrskilt vÀl lÀmpad för en modern arbetsmarknad.
NÄvÀl, de tre huvuddelarna i flexicuritymodellen, anses ÀndÄ vara en flexibel arbetsmarknadslagstiftning i kombination med en generös arbetslöshetsförsÀkring och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Att en flexibel arbetsmarknadslagstiftning Àr ett sÀtt att minska arbetslösheten börjar allt fler europeiska lÀnder att fÄ upp ögonen för. Inte minst vid jÀmförelser med USA syns de effekter det ger i sysselsÀttningsgrad för bland annat invandrare och ungdomar.
Men trots att Danmarks modell ofta anses framgÄngsrik finns Àven dÀr problemet med att allt för mÄnga stÄr utanför arbetsmarknaden. Och frÄgan Àr om det ens Àr flexicuritymodellen i sin helhet som Àr orsaken till att Danmarks arbetslöshetsstatistik började avvika pÄ ett positivt sÀtt frÄn andra liknande lÀnders under 1980- och 90-talen.
Flexibiliteten har varit positiv, men det finns ocksÄ andra förklaringar. Framför allt en rad liberala reformer som genomfördes pÄ 1990-talet, dÀr sÀnkningen av marginalskatterna Àr ett exempel som tydligt ökade antalet arbetade dagar i ekonomin. SÄ visst finns det en hel del idéer som vi skulle kunna lÄna frÄn Danmark. Men dÄ gÀller det att ta fasta pÄ rÀtt saker. Varför inte plocka russinen ur den danske kagen?