Läkare till landsbygden upprorisk uppfinning

Läkare och patient. Kan finna varandra närmare hemmet.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Läkare och patient. Kan finna varandra närmare hemmet.Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2012-01-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valfrihet och pluralism är bara en av samhällsfördelarna med att det finns fler än Region Gotland som ägnar sig åt exempelvis vård och omsorg. En annan av vinsterna är att det skapar utrymme för aktörer som tänker nytt och annorlunda och kan tillföra välfärden nya typer av tjänster. Och de privata utmanarna är också en alternativ arbetsgivare för dem som kanske inte drömmer om en anställning hos öns absolut största köpare på arbetsmarknaden.

I lördagens GA annonserade Hansahälsan efter läkare och sjuksköterskor på landsbygden. Tanken är att förbättra tillgången till sjukvård på landsbygden antingen genom rörlig vårdpersonal, eller vårdpersonal etablerad på platser som i dag saknar vårdcentral.

Det är ju riktigt intressant. På så sätt kan man finna nya lösningar inte bara för att tillhandahålla vård närmare medborgarna. Man kan också skapa arbetstillfällen på landbygden som kan anpassas efter läkarens eller sjuksköterskans önskemål och möjligheter.

Modellen kan säkert också vara intressant för vårdanställda som kanske drömmer om att flytta ut på landet, men som inte vågat ta det steget.

I dag finns det ju gott om både vårdpersonal och patienter som pendlar till Visby för att mötas där. De borde ju ha ett gemensamt intresse av att kunna träffas närmare båda parters hemmaplan. Bra för människorna, bra för landsbygden. Och Hansahälsan säger sig också ha inspirerats av landsbygdsupproret.

Ibland är det fyrkantigt organisatoriskt tänkande som leder till att tjänster och resurser samlas i och koncentreras till de allra största orterna. Genom att tänka utanför denna fyrkant kan man finna lösningar som är bättre för alla, utan att man behöver förbruka mer resurser. Det kan tvärtom vara effektivare än de etablerade, mera storskaliga lösningarna.