Lägre moms på servicetjänster gav få nya jobb i EU-länderna

Politik2005-12-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Arbetsmarknadsministrarna kunde inte enas om ett nytt arbetstidsdirektiv vid sitt möte den 8 december.
Oenigheten gällde främst möjligheten till undantag från regeln om maximalt 48-timmars normalarbetsvecka.
Föga oväntat är det bland annat britterna och några av de nya EU-länderna som strular. Kompromissförslaget från det brittiska EU-ordförandeskapet förkastades av hela femton av de 25 EU-länderna.

48 timmars vecka
Men också Sverige motsätter sig förslaget till nytt regelverk eftersom smit- och undantagsregeln från 48 timmars normalarbetsvecka tillåts vara kvar, utan en tydlig deklaration om att den är tillfällig och ska fasas ut.
- Det blev inget beslut idag, men vi är en bra bit på väg. Det föll på att kompromissförslaget inte tillräckligt tydligt visade att opt-out är ett undantag som ska fasas ut, sade arbetslivsminister Hans Karlsson i ett uttalande efter mötet.
"I vårt land måste människor ibland ha flera jobb för att klara sig", enligt det motiv som bland annat den slovakiske socialministern Iveta Radicova framförde efter mötet till EU-observer.
Nya strider och kattrakande är att vänta om EU:s arbetstidsregler under det kommande österrikiska EU-ordförandeskapet, som inleds i januari månad 2006.
Möjligen kan det dröja ända till det finska EU-ordförandeskapet hösten 2006 innan frågan om EU:s arbetstidsregler kan föras i hamn.

Gav få nya jobb
Försöket med att tillåta lägre moms inom EU på vissa servicetjänster har inte gett önskat resultat.
Frågan fanns med på EU-toppmötets agenda den 15-16 december. Enligt EU-kommissionen har den lägre momsen på tjänster dock resulterat i få nya jobb.
Möjligheten för EU-länderna att sänka momsen på servicetjänster som exempelvis cykelreparationer, fönsterputsning och hårklippning infördes för fem år sedan. Syftet med åtgärden var att skapa fler jobb inom dessa servicenäringar.
Nio av de då femton medlemsländerna har sedan dess utnyttjat möjligheten, dock inte Sverige.
Enligt en rapport från EU-kommissionen har dock resultatet varit magert, rapporterar EU-observer (6/12). Någon quick fix till nya jobb är åtgärden med andra ord inte.
"Alla studier visar att reducerad moms inte har förbättrat sysselsättningen", enligt den österrikiske finansministern Karl-Heinz Grasser.
Försöket löper ut vid nyår. Finansministrarna misslyckades vid sitt möte i början av december att enas om en fortsatt försöksperiod. Därför kom frågan upp på EU-toppmötet 15-16 december på nytt.

Lägre restaurangmoms
Frågan har nu blivit ännu mer kontroversiell sedan Frankrike krävt att kraftigt få sänka momsen på restaurangbesök.
Den franske presidenten Jacques Chirac har till och med hotat med att på stats- och regeringschefernas toppmöte lägga in sitt veto mot långtidsbudgeten om han inte för igenom kravet på lägre restaurangmoms. Han har dock mött hårt motstånd från framför allt Tyskland.
Flera av de tio nya medlemsländerna i EU har undantag från momsreglerna som löper ut först år 2007.