LEDARE
Moderaterna på Gotland går till val på att bland annat lova att lägga ner fler skolor på den gotländska landsbygden. De gör det med de bästa ambitioner, att skolans resurser ska användas på bästa sätt. De anser att det inomregionala stöd som ges till skolor som inte bär sig själva äter upp viktiga resurser som hellre borde läggas på undervisningens kvalitet.
Men efter den stora debatten om skolorna som landade i att endast en skola skulle läggas ner, gjordes också en politisk avsiktsförklaring att hitta nya sätt att arbeta för att kunna upprätthålla de mindre skolorna.
Ett par gotländska skolor (Stånga och Fårösund) är också med i projektet ”Små skolor i utveckling” som drivs av Hela Sverige ska leva med stöd av bland andra Sveriges kommuner och landsting och lärarförbunden. Projektet drivs utifrån samma utgångspunkt: använda modern teknik och även att samarbeta mer med bygden för att göra skolan till en mötesplats för företagare, lokala ”experter” och annat som kan stärka den mindre skolan.
Kort sagt: man vill se den lilla skolans betydelse i bygden som en resurs snarare än ett problem. Vilket också har positiv effekter på ekonomin eftersom det inte blir någon automatisk besparing att lägga ner skolor. Eleverna ska få plats i nån annan skola som då behöver byggas ut.
I söndagens Dagens Nyheter fanns intressanta exempel på hur skolor redan använder sig av bland annat undervisning via länk. Den undervisande läraren finns någon annanstans men är med i klassrummet via en skärm. Här finns alla möjligheter även för Gotland att använda sig av modern teknik och inte minst vår långa erfarenhet av distansstudier vid Högskolan på Gotland.
Det är inte var skolan är placerad geografiskt som ska vara överordnat, det är självklart den undervisning som pågår i själva skolhuset. Men en liten skola behöver inte vara en sämre skola. Tvärtom har en liten skola kanske större möjligheter än en stor att satsa på en kvalitetsprofil och bli som ett lokalt universitet där alla resurser tas tillvara. Något som skulle stärka både undervisningen och livskraften i bygden.