Lägen kommer att brusa upp

Blockpolitik under upplösning? Det är Åke Svenssons huvudvärk.Foto: Fredrik Sandberg/scanpix

Blockpolitik under upplösning? Det är Åke Svenssons huvudvärk.Foto: Fredrik Sandberg/scanpix

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2010-12-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är blockpolitiken på väg att lösas upp på Gotland?
Alliansen höll inte ihop i alla voteringar under kommunfullmäktige i måndags. Det är inte så förvånande. Manöverutrymmet ökar när det absoluta kravet på enighet försvinner. Förra mandatperioden var blockens styrkor 36 mot 35 ledamöter, och de borgerliga hade inte råd att tappa en röst om de vill vara säkra på att vinna voteringarna.

Det är mer förvånande att de rödgröna inte klarade av (eller avstod ifrån) att hålla ihop. Deras majoritet, 37 mot 34, är inte heller överväldigande.
Men än ska man inte dra för stora växlar på det.

De rödgröna splittrades i frågor som var surdegar från den förra mandatperioden. Degar som man inte enats om hur de skulle knådas.
Den ekonomiska redovisningen av kongresshallen.
En gammal motion om sporthallens placering, som blivit förbisprungen av den politiska processen, men som Miljöpartiet ändå valde att rösta för i protest.
Med tiden kommer det att bli färre frågor där man inte hunnit eller struntat i att snacka ihop sig.

Men å andra sidan har de rödgröna också beskrivit sitt eget samarbete som annorlunda än de borgerligas.
Rödgrön partipiska blir det ingen. Det har Åke Svensson sagt. Kan de tre partierna inte enas, då får de rösta efter eget hjärta och egen hjärna.

Det kommer att fresta på. Jag tror att det i själva verket finns mycket mindre samsyn bland de rödgröna partierna, än inom alliansen.
Det är inte svårt att räkna upp frågor där det kan uppstå stora svårigheter att enas.
Vad händer när jobb i stenindustrin ställs mot naturvärden? Vem tror att Miljöpartiet viker ner sig? Och hur ska Socialdemokraterna hantera frågan. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har mycket olika syn på friskolor.

Vidare tror jag att de tre partierna har olika syn på hur en kommun ska styras. En skillnad som kom till uttryck i voteringen om redovisningen av kongresshallen. Var den tillräcklig eller skulle den återremitteras?
Socialdemokraterna lever kvar i den gamla maktkulturen, där beslut gärna ska fattas under svåröverblickbara former.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet är outsiders som, åtminstone än så länge, vill rycka täckelsen av de politiska processerna och fatta beslut under öppenhet och transparens.

En sak är säker. Det rödgröna samarbetet kommer att prövas under mandatperioden. Hur det kommer att gå vågar jag inte sia om.