Läge för ny koalition?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Många gnager på naglarna inför detta, för parlamentarisk stabilitet betyder mycket för svenskar.
Situationen lockar till tankelekar. En sådan är hur en koalition mellan moderaterna och socialdemokraterna skulle te sig.
Visst finns det tonvis av argument emot, både praktiska och principiella. Men ibland är tankelekar ändå nyttiga. Tänker man sig att båda parter kommer överens om att enbart regera under en enda mandatperiod för att vänta ut Sverigedemokraternas sorti till nästkommande val (vilket är ett mycket troligt scenario) uppträder plötsligt en hel del möjligheter.
En gång för alla skulle Sverige kunna få ett slut på de energipolitiska konvulsioner som förföljt landet under årtionden och lamslagit livsviktig utveckling på området. Ett långsiktigt beslut om kärnkraftsutbyggnad av en sådan regering skulle i ett slag radikalt vidga möjligheterna för både tillväxt och miljö i Sverige.
Svensk byggsektor är ett träsk av oligopolsituationer och orimliga fackprivilegier. Till skada för vanliga människor som pressas av onödigt höga bopriser och hela samhällsekonomin som hindras av att det är för dyrt att bygga nytt. En samlingsregering skulle kunna reformera hela sektorn genom att på en och samma gång ta itu med både Byggnads makt och de stora byggbolagens ockupation av marknaden. En regering av både moderater och socialdemokrater är förmodligen precis vad som behövs för att spränga denna särintressekoalition.
I just den andan finns en mängd starka särintressen som enbart en stark blocköverskridande regering skulle kunna rå på, sådana som hela livsmedelskedjan från de större LRF-jordbruken till mellanhänderna inom dagligvaruindustrin. Eller de hårda långsiktiga beslut som kan vara tvungna att fattas i strid mot den nu pensionsmogna fyrtiotalistgenrationens direkta intressen.
Koalitionsregeringar av det här slaget kan fatta politiskt tuffa beslut utan att straffas av väljarna. Alla sitter i samma båt, som i pensionsuppgörelsen. Men visst, det är bara en tankelek.