Kvinnorna lämnar vänstern

Politik2005-06-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en riksdagsgrupp med trettio mandat är två avhopp stort - inte nog med att man förlorar två personer, partiet mister också dessas personalstöd och resurser som är knutna till deras mandat. Vänsterpartiets senaste avhopp i riksdagsgruppen Karin Svensson Smith tar med sig vänsterpartiets handläggare i trafikpolitiska frågor till sin nya hemvist miljöpartiet. Förre partiledaren Gudrun Schyman använder förstås sina resurser till sitt nystartade Feministiskt initiativ som till hösten möjligtvis siktar på riksdagen nästa mandatperiod.
I helgen hoppade två av vänsterpartiets främsta unga och kvinnliga företrädare av partistyrelsen - Hanna Zetterberg och Anja Karlsson. De uppger att de lämnar av "politiskt organisatoriska" skäl. Zetterberg uppger att hon inte har planer på att gå med i varken Feministiskt initiativ eller Vägval vänster - men utesluter inte att hon i framtiden kan komma att lämna partiet helt.
Dessa fyra framträdande kvinnor är förstås en enorm förlust för vänsterpartiet, och partiledaren Lars Ohlys vurm för kommunism ligger bakom några av avhoppen. Karin Svensson Smith menade på torsdagens presskonferens då hon tillkännagav sitt avhopp att fler riksdagsledamöter från vänsterpartiet planerar att lämna partiet innan valet nästa år.

Samma oprsak
Krisen i vänsterpartiet närmar sig samma nivå som efter Berlinmurens fall i början av 90-talet, när partiet med knapp nöd höll sig kvar i riksdagen i valet 1991. Och orsaken är densamma - kommunism och bristande demokratisyn. Men nu består avhoppen främst av ledande kvinnor. Detta är förstås positivt för förre partiordförande Gudrun Schymans framtida feministiska parti - även om feminismen som ideologi har åkt på betydande bakslag sedan kvinnojourernas riksorganisation, Roks, har granskas av SVT-reportern Evin Rubar.
Karin Svensson Smiths nya parti, miljöpartiet, är inte sena att positionera sig vänsterut för att locka de vilsna förre detta vänsterpartisterna. Språkröret Peter Eriksson använde beskrivningar som att partiet var det gröna radikala alternativet i svensk politik och så tydligt vänsterinriktade brukar inte miljöpartister vara. För knappt tre år sedan förhandlade samme Eriksson om regeringsposter tillsammans med centern och folkpartiet. Men en sådan regeringskoalition ter sig nu omöjlig inför nästa mandatperiod.
Vänsterpartiet går nu sin tuffaste valrörelse till mötes. Avhopp, kommunismdebatt och interna infekterade strider gör att lite energi finns kvar för att bedriva utåtriktad politisk kampanj.
Förlusten för svensk politik är marginell - vänsterpartiet har spelat en ganska liten roll i nuvarande regeringssamarbete och det senaste hotet från partiet att avbryta samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet om inte EU-konstitutionen avslås av Sverige är bara ytterligare ett symptom på partiets kris. Sverige skulle inte må dåligt av att kommunisterna åker ur riksdagen nästa år.