Kvinnofrid på Gotland

Kvinnofridsprogrammet innehåller många åtgärder mot mäns våld mot kvinnor.

Kvinnofridsprogrammet innehåller många åtgärder mot mäns våld mot kvinnor.

Foto: Claudio Bresciani/FLT-PICA

Politik2011-10-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blev en jättefin diskussion i fullmäktige när programmet för Kvinnofrid skulle beslutas. Hanna Westerén (S) inledde med att konstatera att hot, våld och förtryck av kvinnor inte är en kvinnofråga. Det är en fråga för alla människor och en demokratifråga.

Och så efterlyste hon att även männen skulle delta i diskussionen. Och det gjorde de. Som man blev jag glad över att det inte bara var kvinnorna som diskuterade mäns våld mot kvinnor, utan att flera av fullmäktiges män deltog med bra och konstruktiva inlägg.

För jag tycker faktiskt att våld mot kvinnor inte är en kvinnofråga, utan en mansfråga. Och det stora problemet på Gotland är svenska mäns våld mot svenska kvinnor. Och mot utländska kvinnor. Anna Andersson (C) tyckte att det skulle in ett avsnitt i kvinnofridsprogrammet om våld mot kvinnor från andra länder. Det är ju tyvärr inte ovanligt, att gotländska män importerar exempelvis tailändskor och sedan behandlar dem illa och när de har tröttnat på dem får de åka tillbaka. Hanna Westerén tillstyrkte ett sådant avsnitt i kvinnofridsprogrammet och det blev också fullmäktiges beslut.

Sedan ville Annamaria Bauer (V) ha in en namnändring på programmet, så det markerade att det också förekommer våld i samkönade relationer. Jag förstår att så också sker och den aspekten är viktigt. Men det stora problemet är väl ändå våld mot kvinnor från män i oftast nära relationer. Jag tror man tappade lite styrka när man ändrade på detta. Det är ändå mäns våld mot kvinnor som är det absolut största problemet och som behöver alla möjliga insatser för att förhindras.

Kvinnofridsprogrammet innehåller många bra synpunkter och aspekter på mäns våld mot kvinnor. En del i diskussion var att detta program inte får bli en hyllvärmare utan måste arbetas in i nämndernas styrkort, som ska styra deras verksamhet. Hanna Westerén och Åke Svensson lovad en större utvärdering av kvinnofridsprogrammet före 2014.

Om fullmäktiges politiker tar med sig innehållet i kvinnofridsprogrammet till alla nämnder, så tror jag det kan förhindra mäns våld mot kvinnor på Gotland. Då tror jag vi kan uppnå kvinnofrid på vår ö. Och jag hoppas att alla män jobbar hårt med denna mansfråga.