Kvalet i valet, strategi för SD
Jimmie Åkesson. Söker fotfolk på Gotland.Foto: Kenny Bengtsson
Foto: Kenny Bengtsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag är glad att det gick lugnt till när bland andra SSU och Grön Ungdom valde att genomföra en protest utanför SD:s möte. Men jag är ändå rädd att det är helt fel metod att bemöta partiet. Det uppmärksammar SD och bekräftar partiets självbild som ett ett mobbat uppkäftigt alternativ till dagens partieliter.
Så vad är rätt strategi? Jag tror inte det finns någon "rätt" strategi i den meningen att den skulle garantera ett "rätt" resultat i valet. Däremot finns det ett förhållningssätt som är rätt om man i första hand vill upprätthålla de demokratiska idealen. Och det finns ett antal saker de andra partierna INTE ska ägna sig åt, om de inte vill att det ska gå bra för SD i valet.
Vad ska de andra partierna inte göra?
Man ska INTE ha en omfattande debatt där man avkräver varandra besked om hur Sverigedemokraterna ska behandlas i riksdagen/fullmäktige efter valet. Munhuggning om hur SD ska stängas ute gynnar bara SD. Tyvärr har de rödgröna ägnat mycket energi till detta.
Om SD blir vågmästare i riksdagen ska man INTE bilda en "stor koalition" över blockgränsen för att demonstrativt beröva SD allt inflytande. Vi vet av erfarenheter från andra länder att det leder till att missnöjespartier får ännu större stöd och blir ett permanent inslag i politiken.
För att värna de demokratiska idealen ska SD behandlas som andra partier i en demokrati. Det betyder verkligen inte att de ska gullas med. Men om man bestämmer sig för att SD är ett odemokratiskt parti som kan bekämpas med odemokratiska metoder, så spelar det bara SD i händerna. Att försöka tysta eller skrämma är inte en effektiv metod, och ännu värre är att den demokratiska kulturen skadas.
Det finns ingen annan väg än att lita på att en öppen debatt i längden marginaliserar Sverigedemokraterna. Det är ingen god jordmån för extremism i Sverige. Om de etablerade partierna bara gör sitt jobb så finns heller ingen stor klangbotten för idéer som går ut på att peka ut minoriteter som skyldiga till problem i det svenska samhället. Om Sverigedemokraterna får svara för sig på alla fronter, och inte bara tala om sina älsklingsfrågor, så framgår snart att partiet inte har några bra svar på hur man bygger ett bättre samhälle.