Kunskap ger lycka
Samhällen med hög bildningsnivå blir tryggare och säkrare samhällen, än de med stora utbildningsklyftor. De rödgröna satsar på utbildning.
Foto: Erik Svensson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att satsa på utbildning i alla former handlar inte bara om att försörja näringsliv och offentlig sektor med rätt utbilda personal. Möjligheterna till utbildning och återkommande kompetensutveckling är också en individuellt viktig livskvalitet. Jag har tidigare skrivit om möjligheternas land och att den sociala rörligheten är störst i länder med minsta klyftorna. Alla ska ha möjlighet att göra klassresan, att utbilda sig mer än föräldrarna och få andra typer av jobb än föräldrarna. I detta ligger ingen värdering av olika jobb.
Men i visionen om möjligheternas land ligger också ambitionen om utjämning och en rättvis fördelningspolitik. Det är inte bara ekonomiskt, som minskade klyftor och stark utjämning är viktig för individens lycka och frihet. Det är också viktigt med en utbildnings- och kompetensmässig utjämning. Bildade människor är lyckligare än obildade människor. Och samhällen med hög bildningsnivå blir tryggare och säkrare samhällen, än de med stora utbildningsklyftor.
När den borgerliga regeringen tillträdde 2006 tog de bort väldigt många utbildningsplatser i landet och på Gotland. Om de rödgröna vinner valet kommer de som ett led i sin jobbpolitik, att bygga ut utbildningen på Gotland med drygt 300 nya utbildningsplatser på olika nivåer. 139 platser i Kunskapslyft och ungdomslyft kommer att ge många som inte kommer in på arbetsmarknaden chansen att få kompetens att göra det.
De borgerliga misstror de arbetslösas vilja att söka jobb och vill med dålig a-kassa och sjukersättning piska dem att söka vilka jobb som helst, till vilka löner som helst med. De rödgröna ser hindren att få jobb i brisande kompetens och satsar stenhårt på att ge alla återkommande chanser att utbilda sig till det jobb de vill och kan ta. Det är skillnad i människosyn och jobbpolitik.