Jag var kritisk redan när kommunen gick in som delägare i Visby centrum AB (som då hette Wisby ströwet AB). I oktober 2008 skrev jag:
"Ska det vara så förtvivlat svårt att hålla isär offentligt och privat? Jag har verkligen inget emot att kommunen blir mer medveten om att politiska beslut får effekter för företagare. Jag tycker att det finns all anledning att man försöker underlätta för handeln, till exempel genom att inte bedriva en destruktiv trafikpolitik. Och det är en mycket bra idé att ha goda och täta kontakter med handlare och andra företagare.
Men måste det innebära att kommunen blir delägare och delfinansiär i en samarbetsorganisation för privata handlare? Det finner jag direkt olämpligt."
Delägare och finansiär är kommunen fortfarande. (Och även om kommunen blivit "Region Gotland" så får den heta "kommunen" genom hela denna artikel.) För bara drygt två veckor sedan beslutade exempelvis kommunstyrelsen att Visby centrum AB ska få 1,4 miljoner för projektet "Visby centrum som årets stadskärna 2013".
Och tre personer sitter på kommunala mandat i Visby centrum AB:s styrelse. Utvecklingsdirektör Per Lindskog. Meit Fohlin (S). Lars Thomsson (C).
Sämre bevänt är det med det som företagarna antagligen hoppades på när kommunen släpptes in i företaget. Man hoppades antagligen på en mindre destruktiv trafikpolitik och större förståelse för företagandets villkor. Men om det är något man kan suga åt sig på Visby centrum AB:s styrelsemöten så sprider sig den nya insikten inte vidare ut i förvaltningen och bland politiker.
Sedan kommunen blev delägare i Visby centrum AB har av haft p-avgiftselände, bilbegränsning i innerstaden långt utanför högsäsong och begränsningar av tillgänglighet och parkeringsplatser utan att man tagit hänsyn till konsekvenserna för näringsverksamhet.
Niklas Harlevi har haft det tungt senaste tiden. 45 villavagnar ska bort från stranden vid Snäcks camping, tycker byggnadsnämnden, och själv ansåg sig Harlevi tvungen att stranda bygglovsförhandlingarna om en utbyggnad av ett hotell vid Adelsgatan.
Niklas Harlevi är också ordförande i Visby centrum AB. Ett företag där kommunen som sagt är delägare och har tre representanter i styrelsen. Där tycks också företagsklimatet ha blivit kyligare.
I lördags skrev GA om hur Niklas Harlevi och medlemmar i Visby centrum i en skrivelse till företrädare politik och förvaltning ger uttryck för en rad önskemål som rör trafik och parkering. Dessutom ifrågasätter kommunens dubbla roller i Visby centrum AB. De skriver:
"I ett aktiebolag är det inte förenligt med god affärssed att en delägare aktivt försämrar villkoren för bolaget samt övriga delägare."
Det heter att när man tagit fan i båten så får man ro honom i land. Och det är verkligen inte bra när "staten och kapitalet sitter i samma båt".
Jag tror att både företagarna och kommunen har allt att vinna på att rollfördelningen blir tydligare.
Men alla har också allt att vinna på att kommunen oftare väger in konsekvenserna för näringslivet i maktutövningen. Men det behöver man ju inte vara delägare för att göra. Det räcker med goda beslut och god myndighetsutövning.