Kulturen stärker turismen

Kulturturism. Kulturupplevelser som Crimetime stärker öns besöksnäring.

Kulturturism. Kulturupplevelser som Crimetime stärker öns besöksnäring.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2015-10-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionens turistbolag Inspiration Gotland AB och den branschägda företagarföreningen Gotlands Förenade Besöksnäring ska samarbeta med varandra för att stärka öns besöknäring och på alla sätt öka turismen på Gotland. Det var det glädjande beskedet, när båda bolagen på en konferens i veckan presenterade sina nya vd:ar, två duktiga och erfarna kvinnor. När gamla Turistföreningen gick i konkurs bildade regionen Inspiration Gotland AB. Inför kryssningskajens tillkomst bildade besöksnäringen sitt gemensamma intressebolag. På konferensen i veckan sades mycket tydligt, att de ska samverka och jobba ihop och inte träta om vem som är bäst eller konkurrera med varandra.

Genom samverkan och samarbete ska besöksnäringen på Gotland stärkas. Det är mycket klokt och effektivt. Sedan kommer de olika bolagen inom näringarna att konkurrera med varandra i bland och samverka ibland om stora evenemang.

Bilden som gavs på summeringen av sommaren är att årets siffror är positiva. Utom för campingen, som minskar. Hotellen har haft bra beläggning och resandeströmmen har ökat via flyg och på norra linjen med färjan. Destination Gotland kunde redovisa en drygt treprocentig ökning på norra linje och en treprocentig minskning på södra linjen. Genomgående kunde alla inom näringen notera en ökning under sensommarn och hösten.

Medeltidsveckan, Crimetime Gotland och Gotland Art Week har lockat väldigt många att resa till Gotland och det har ökat antalet gästnätter. De två nya kulturevenemangen ligger efter skolornas början, men ändå lockar de mycket folk till Gotland. Det visar att bra och angelägna evenemangsveckor drar folk till ön utanför den korta semestersäsongen.

Det finns alltså utrymme för ännu fler evenemang, som kan kännas relevanta för besöksgrupper, som under våren eller hösten vill besöka Gotland av speciella anledningar. Och samtidigt njuta av öns natur, kultur och många utmärkta restauranger.

Det börjar också sjunka in i besöksnäringens alla aktörer att kryssningskajens effekter kräver stora mått av produktutveckling och kompetenshöjning.

Behovet av språkkunskaper lyftes och då räcker det inte med goda kunskaper i engelska. Det finns ett stort behov av kunskaper i tyska, då den största utländska besöksgruppen är tyskar.

För att locka alla kryssningsbesökare krävs bra paketerade upplevelser, som de kan boka redan när de bokar hela kryssningen. Många är intresserade av kultur och därför krävs paketerade kulturupplevelser, där öns kulturliv samverkar med besöksnäringen. I dessa digitala tider när alla har en smartphone, är det en fördel med besökarvänliga appar, som exempelvis map app, en digital karta över Visby och Gotland som visar sevärdheter, restauranger, toaletter och så vidare. Förmedlat på många fler språk än svenska och engelska! Den appen utvecklas av två unga Visbyföretagare i samverkan med andra företagare.

Uppsala Universitet visade 3D-animeringar av hur en gång vikingahusen såg ut i Uppsala. I framtiden kan denna teknik användas för att åskådliggöra hur exempelvis Visborg slott såg ut nere i hamnområdet. Lyft ipaden mot fängelset och du ser Visborg slott i 3D!

Det känns väldigt bra att samverkan är honnörsordet inom öns besöknäring. Och att alla fattat, att det krävs stora insatser av kompetenshöjning, produktutveckling och paketering och en stor samverkan mellan kulturen och besöksnäringen.