Kryssningsturister kan lotsa till Gotland

Vägvisare.Foto: Claus Gertsen/SCANPIX

Vägvisare.Foto: Claus Gertsen/SCANPIX

Foto: Claus Gertsen /SCANPI

Politik2010-11-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Besöksnäringen är viktig för Gotland, men när Gotland hamnar först på 23:e plats i Handelns utredningsinstituts granskning av hur viktig turismen är i Sveriges kommuner - ja, då tycker jag på sätt och vis att det är en god nyhet.

Det betyder att Gotland har fler ben att stå på. Det kan inte vara bra om öns framtid skulle hänga på en bransch.
Speciellt inte när det rör sig om en bransch som har så stora variationer mellan årligen återkommande hög- och lågsäsonger.

Det finns stora risker med att ha ett lokalt näringsliv där olika branscher inte balanserar varandra. Det är det många orter som har fått känna på, genom åren, när förutsättningarna i politiken eller världsmarknaden har förändrats. Och givetvis gäller det även kommunerna som är mest beroende av turism.

En ort som Strömstad, som ligger i toppen av undersökningen, är exponerad för risker som hotar gränshandeln. Valutakursförändringar eller politiska beslut kan förorsaka en lokal lågkonjunktur. Åre lutar sig tungt mot turismen i en väderberoende verksamhet. Och det är ju inte omöjligt att utförsåkningen kan drabbas av en nedgång som den som drabbat golfklubbar över hela landet.
Därför är jag glad att Gotland inte har alla äggen i en korg.

Därmed inte sagt att besöksnäringen på Gotland inte ska ha goda möjligheter att utvecklas. Det är ju inte så att andra näringar går bättre om en behandlas styvmoderligt. Och naturligtvis bör vi dra slutsatser av att Gotland utmärker sig genom att ha en jämförelsevis låg andel utländska turister.
Det är kanske inte så konstigt. För många som kommer är Sverige ett nytt turistland, och då är det ju inte ett självklart val att ta flyg eller färja till Gotland.

Men då gäller det ju att tillhandahålla vägar till Gotland för utländska turister. Även om jag har intrycket att de blivit fler under de senaste åren, så finns det ju åtminstone ett stort hinder som är tydligt och möjligt att undanröja.
En kryssningskaj skulle möjligen inte öka antalet gästnätter, men det visar ju i så fall bara att det är ett fyrkantigt mått. För varje år är det färre kryssningsbåtar som anlöper Visby. Det beror inte på att de inte vill. Men kryssningsfartygen har blivit för stora för hamnen, och passagerarna kan inte ta sig i land utan att man använder barkasser.

Många turister väljer att återvända till resmål de uppskattat. Och det berättar om sina upplevelser för vänner och bekanta. Kryssningsturismen skulle därmed kunna lotsa än fler utländska turister till Gotland.