Kritik är inte detsamma som förföljelse

Foto: Söderlund Tommy

Politik2012-04-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svar Björn Dahlström 16 april 2012 angående Arla.

Björn Dahlström tillhör mina trognaste kritiker av texter kring jordbruksfrågor, vare sig det handlar om GMO, besprutning, vattenskydd eller lantbrukskooperationens stordrift.

Denna gång var det mina synpunkter på Arlas stoppavgifter för leveranser till mindre butiker som irriterade, en fråga som rönt stor uppmärksamhet i lantbrukstidningen ATL och radions nyhetssändningar.

Det känns dock som det är ganska lågt i tak när det gäller just kritik mot Arla. Att kalla det för att "sparka på mig som mjölkbonde och Arla-ägare i ditt ständiga förföljande av Arla" visar bara att Björn Dahlström inte riktigt känner till spelreglerna.

För som kommenterande skribent handlar det om att kritiskt belysa frågor ur olika synvinklar vare sig det handlar om företag, samhällsfrågor eller politik. Att föra ut en enbart positiv och glättad bild av till exempel Arla får företagets pr-avdelning sköta själva.

Sedan förstår jag inte riktigt resonemanget om att Arla betalar samma pris till alla leverantörer av mjölk oavsett var gården ligger, men att det är volymen på leveranser till butiker som avgör om extra avgift ska tas ut. Just det som var huvudfrågan i min text - ingen likabehandling av butikerna.

När det gäller "påhoppet" om mejerijättens frakter kors och tvärs är det inte speciellt svårt att faktabelägga. För genom den så kallade EU-märkningen som finns på alla livsmedelsprodukter går det att utläsa var den är producerad.

Ost från Danmark är ju inte direkt närproducerad. Alla gotlänningar har fortfarande i färskt minne nedläggningen av Stånga mejeri, där en populär ost producerades. Anläggningen gick med vinst, men vinsten var inte tillräckligt stor och mejeriet passade inte in i Arlas stordriftstänk. Nedläggning och 50 arbetstillfällen bort.

Till sist: Det är inte svårt att se mönstret i Arlas strävan att bli ett monopolföretag i mejeribranschen. Målet är att växa utomlands och för England och Tyskland finns stora planer.

Tio procents tillväxt, vilket är en årlig omsättningsökning med fem miljarder kronor. Förhoppningsvis klarar sig några mindre mejeriföretag från att uppslukas av jätten, så att konkurrensen kan bibehållas.