Krävs en blåslampa

Är det en naturlag, att det är så dyrt att bygga hyreshus, så hyrorna för treor hamnar över 15?000 kronor i månaden? Nej, inte med en politisk blåslampa som pressar hyrorna.

Är det en naturlag, att det är så dyrt att bygga hyreshus, så hyrorna för treor hamnar över 15?000 kronor i månaden? Nej, inte med en politisk blåslampa som pressar hyrorna.

Foto:

Politik2012-06-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Precis som GA:s Mats Linder är jag jättetrött på allt tjusigt politiskt prat om billigare hyresbostäder. Men mycket lite görs för att nå dit.

Bostadsbristen är ett allt större utvecklingshot även på Gotland. De växande, ur Högskolans spelutbildning sprungna spelföretagen på Gotland, kan tvingas flytta till andra orter där bostadsbristen inte är så stor. Det finns många exempel där bostadsbristen på hyreslägenheter tvingar dem som har jobb och vill bo på Gotland, att flytta här ifrån.

Jag trodde nya ordförande i Gotlandshem, den erfarna bostadspolitikern Lilian Virgin, skulle kunna sätta en blåslampa på det försiktiga Gotlandshem och få igång en offensiv byggnation av hyresrätter med rimliga hyror. Men den blåslampan har inte synts. Likaså pratades det från den nuvarande regionledningen om en bostadskommission, som skulle ta tag i bostadsbristen. Vad händer där?

Är det en naturlag, att det är så dyrt att bygga hyreshus, så hyrorna för treor hamnar över 15 000 kronor i månaden? Nej, det finns många exempel runt om i landet där drivande politiker tvingat fram tävlingar mellan byggbolagen, om vem som kan bygga med lägsta hyran. Utan att ge avkall på säkerhet och utan social lönedumpning. En del saker som fördyrar hyresrätter bestämmer riksdagen över. Skattediskrimineringen som råder mot hyresrätten och som gynnar villor och bostadsrätter, snedvrider bostadssektorn. Alla vill inte och kan inte äga sin bostad.

Men även med en djupt marknadstroende Moderatregering kan en aktiv regionledning agera offensivt för att driva fram hyreslägenheter med rimliga hyror. Men då krävs tuffa tag och att man tar efter goda exempel. Och blandar samverkan med skärpt konkurrens mellan byggbolagen. Krav på tak för hyror och kostnader för byggslarv och hanteringen av den kommunala marken, är redskap för en aktiv politisk ledning. Liksom att använda det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem som spjutspets för att få fram hyresbostäder till rimliga hyror.

Färjeförbindelserna är en avgörande utvecklingsfaktor för Gotland. Men det är bostadstillgången också. Gotland växer inte med bostadsbrist.