Kräva sin rätt utan att bidra

Politik2013-08-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Ett par frågor har väckt min uppmärksamhet på ett speciellt sätt den senaste tiden. Frågor där människor på olika sätt aktivt valt att inte vara en del av något som de ändå anser sig ha rätten att både ställa krav på och vara en del av.

Det hänger samman lite med det jag reflekterat över förut att så många kräver att Centerpartiet ska ha inflytande som ett majoritetsparti utan att någon röstar på det.

Först Svenska Kyrkan.

Vi står inför ett kyrkoval och många debattörer som har synpunkter på vad kyrkan bör och inte bör syssla med brukar också vara noga med att markera att de själva valt att gå ur kyrkan.

Hur kyrkan väljer att organisera sig och sina förtroendevalda borde vara upp till kyrkan själv. Den gamla ordningen att de politiska partierna nominerar kandidater kan förvisso kännas förlegad men än så länge har ingen kommit på en bättre idé. Kyrkan är en viktig del av många av våra folkrörelser och den är en viktig aktör på landsbygden tillsammans med många andra föreningar.

I de flesta partier finns alltså ett historiskt engagemang som inte handlar om att driva politisk polemik utan om att värna en folkkyrka.

Frågan om vad Gotland har att erbjuda i offentlig service är en annan fråga där många som inte bidrar ändå vill kräva sin ”rätt”. I går utlovades ett svar från åke Svensson på ett inlägg på Gotlands Folkblad av en halvårsboende i Klintehamn som var besviken på den service Gotland har att erbjuda henne. Gotland borde vara tacksamt för alla de som väljer att bo här delvis framhöll hon och det stämmer ju till viss del. även om människor inte betalar kommunalskatt bidrar de till vår tillväxt och vällevnad.

Men tonen i hennes inlägg stärkte också alla de fördomar som finns om deltidsboende gotlänningar. Att de vill ta del av vår offentliga service utan att bidra till dess finansiering, att de inte bryr sig ett dugg om förutsättningarna för detta utan bara ser till sina egna behov, utan att tycka sig ha några skyldigheter.

Enligt skribenten finns det ingenting i den gotländska samhällsservicen som skulle få henne att ens överväga att skriva sig här. Och när hon påstår att gotländsk sjukvård är sämst i landet så får man en vink om vilka krav som ställs.

Det ska bli väldigt intressant att läsa åke Svenssons svar här intill.

Med detta sagt hoppas och tror jag inte att skribenten är representativ för alla de som bor här stora delar av året. De flesta är också skrivna där de ska enligt de regler som finns. Med tanke på att växelvis boende är ganska vanligt i dag borde skattesystemet kunna anpassas till detta nya sätt att leva.

Det borde ge Gotland bättre förutsättningar att ge den service som efterfrågas, både av heltids- som deltidsboende.