LEDARE
Sedan kyrkovalet 2009 har antalet röstberättigade på Gotland minskat med 2 099 personer. Av söndagens val att döma borde antalet medlemmar minska med ytterligare drygt 30 000 personer i Visby stift.
Så många bemödade sig nämligen inte att ta sig till en vallokal eller förhandsrösta i valet och bryr man sig inte mer om sina rättigheter och skyldigheter som medlem borde man kanske överväga sitt medlemskap.
Ja, jag hårdrar och säkerligen finns det många med laga förfall men det där med att man vill ändra på valets konstruktion genom att röstvägra köper jag inte. Att tolka medlemmarnas motiv för att utebli från vallokalerna blir ren och skär spekulation för även om valet i viss mening berör högre makters inblandning så kan valarbetarna inte läsa människors tankar.
Däremot har jag förståelse för dem som inte vet vad man ska rösta på eftersom nomineringsgrupperna är en blandning av olika politiskt aktiva personer. Men liksom i alla val finns också ett eget ansvar att sätta sig in i saker och ting.
I årets val fanns dessutom den bästa av anledningar att ta sig till vallokalen, nämligen att visa att de främlingsfientliga krafter som vill kapa Svenska kyrkan är i förkrossande minoritet. Somliga anser att just detta motiv är dåligt, för mig är det en handling byggd på kyrkans själva ”affärsidé”: att stå upp för kärleksbudskapet och ta ställning mot främlingsfientlighet och okunskap.
Just det där att ta ställning mot Sverigedemokraterna har blivit känsligt efter att partiet tagit sig in i riksdagen. Partiet har verkligen lyckats polera sin fasad så att den blänker så pass att många verkar ha svårt att se förbi den och urskilja vad som pågår bakom fönstren.
”Partiet ska behandlas som alla andra” hävdas det men i praktiken är granskningen av partiet närmast pinsamt hovsam.
Alla är välkomna till Svenska Kyrkan, även sverigedemokrater, rasister, homofober och andra personer som av olika anledningar är livrädda för det som inte är som dem själva. Men om de kräver att kyrkan ska ansluta sig deras rädsla för det annorlunda måste vi andra ha rätt att säga stopp och belägg.
Nu ledde lyckligtvis inte den stenhårda mobiliseringen inom SD till något avgörande inflytande, de har nu 15 av 251 platser på Kyrkomötet. Men normaliseringen av partiet stärktes av valet vilket ju också var själva syftet.
Det är ett helt år kvar till valet till kommuner, landsting och riksdag. Jag hoppas att det året används för att se förbi SD-fasaden och ägna uppmärksamheten mer åt det som pågår där bakom.