Köp inte grannens stulna dator

Politik2006-07-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns en brottskategori som inte debatteras så mycket och som inte heller verkar ha någon framskjuten plats i polisens prioriteringslista över olika brottskategorier. Jag tänker på häleriverksamheten. Dagligen läser vi om inbrott i bilar, fritidshus och på arbetsplatser. Nu under sommaren ökar dessutom just dessa brott, eftersom mycket folk är i rörelse och på resa. Dessutom minskar uppmärksamheten i takt med tilltagande värme. Stöldgodset består exempelvis av datorer, bilradioapparater, verktyg och mobiltelefoner.
Stölderna begås ofta av missbrukare och redan tidigare kriminellt belastade personer som snabbt behöver pengar. Därför gäller det att fortast möjligt avyttra det stulna och det är här hälarna kommer in i bilden. Dessa köper upp stöldgodset och avyttrar det sedan via en ibland ganska lång, men välorganiserad och ekonomiskt lönsam kedja.
Vem köper då stöldgodset? Ja, dubbelmoralen på detta område är ganska utbredd i Sverige. Att bli utsatt för stöld är mycket obehagligt och kränkande. Men när någon berättar om hur billigt man lyckats köpa exempelvis en dator eller borrmaskin är det få som blir upprörda, utan det betraktas ofta som en smart affär. Många handlar naturligtvis i god tro, men långt ifrån alla.
Vi får aldrig förtröttas i försöken att sätta käppar i hjulen för brottsligheten och ett av de absolut effektivaste sätten är att bryta försäljningskedjan av stöldgods. Här gäller nämligen verkligen marknadskrafterna. Om ingen köper de stulna varorna finns heller inget intresse att stjäla dem.
Tänk därför till en extra gång om du blir erbjuden att köpa billiga kapitalvaror. Ställ också upp och tipsa polisen om misstänkta varor, för utan utan dessa tips är det svårt att kartlägga häleriverksamheten.