Konkurrens ger effektivitet

Politik2012-10-01 06:04
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är alltid nyttigt med upplevelser som väcker tankar kring hur bra vi har det i Sverige. Bakgrund: Genomgick förra veckan en operation på vårt lasarett. Upp tidig morgon, förberedelser, sövning, operation, uppvakning, frös och fick genast en värmefilt, sov ett tag till och sedan avslutning med kaffe och smörgåsar. Professionell, effektiv och mycket empatiskt personal.

Och det var då vid kaffestunden som tankarna kom på hur bra vi har det. För i en sådan stund är det lätt att tänka på alla de fasansfulla bilder som varje dag flimrar förbi på teverutan i olika nyhetssändningar. Bilder på skadade barn i krigshärdar som inte kan få vård för att det inte finns några resurser, operationer som utförs utan bedövningar och mycket annat hemskt. Och där sitter man själv ompysslad på en svensk operationsavdelning med en kopp kaffe och goda smörgåsar.

Ibland är de stora upplevelserna närmare än man tror. Lunkade på i lugn takt på vägen mot Gammelgarn, konvalescent efter operationen. Stilla och tyst bortsett från tusentals tjattrande gäss som i en oändlig ström passerar på sin väg söderut. Plötsligt rasslar det till i en trädkrona strax framför mig och örnen lyfter och seglar majestätiskt över ett hygge och sedan mot stranden. Så stor, nära 2,5 meter mellan vingspetsarna! Efter bara ett 50-tal meter bryts tystnaden igen och ytterligare en örn lyfter. Snacka om upplevelse i den enkla vardagen!

Att regionens ekonomi är hårt ansträngd kan inte ha undgått någon och värre lär det bli. Orsakerna är naturligtvis många, men enkelt uttryckt så är kostymen för stor. I dag har Region Gotland nära 6 000 anställda. Men en del av förklaringen kanske finns i de uttalanden som regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) gjorde i GA efter beslutet att Region Gotland ska behålla IT-verksamheten i egen regi. Han uttryckte bland annat att konkurrensutsättningen med anbud bidragit till en besparing på åtta miljoner för 2013. Vidare: "Det hade vi aldrig fått fram om vi inte varit ute på upphandling".

Tydligare än så kan det inte sägas. Poängen med att konkurrensutsätta verksamhet är ju att genom effektivisering minska kostnaderna för samma arbete. En ömtålig fråga, men nödvändig att lyfta fram och hålla vid liv. För kanske är det så att rädslan för konkurrens kan sammanfattas med den mening som kollegan Håkan Ericsson formulerade i en ledare på Folkbladet sida under vårvintern: "Utmaningsrätten ger inga nya jobb, då den bara kan leda till att kommunala jobb blir privata och färre."

Det finns hopp. Nyligen uttalade LRF:s ordförande Helena Jonsson i Veckans Affärer och Land Lantbruk att ekologiskt lantbruk i framtiden kommer att ha en stor betydelse. Hon sa också: "Jag tycker det är tragiskt att ledande företrädare för vårt svenska lantbruksuniversitet SLU, så kategoriskt dömer ut ekologiskt jordbruk."

Ord och inga visor, äntligen en ledande bonderepresentant som talar klarspråk. Det ekologiska

jordbruket är nämligen en viktig del av vägen mot en friskare värld utan giftiga växtskyddsmedel.