Koncernstyrning?

Ökad koncernstyrning kan inte innebära att Åke Svensson ska bestämma allt. Men se till nämnderna inte bara har stuprörstänkande.

Ökad koncernstyrning kan inte innebära att Åke Svensson ska bestämma allt. Men se till nämnderna inte bara har stuprörstänkande.

Foto: Krister Nordin

Politik2012-04-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blev en riktigt bra diskussion på fullmäktige om styrningen av regionen och behovet av mer koncernstyrning och mindre nämndstyrning. Eller var det så de menade? Revisorerna önskade mer koncernstyrning för att få ett helhetsgrepp på besluten och inte få beslut i nämnderna på besparingar eller en organisation som leder till ökade kostnader och försämringar för andra nämnder. Eller för helheten i regionens verksamhet eller som negativt påverkar regional- eller näringspolitiken.

Nu är de inte så enkelt som det låter att öka koncernstyret och minska nämndernas styre. Tekniska nämnden är enligt reglementet regionens trafiknämnd och har att besluta om trafikfrågor, som hur p-avgifter ska reglera trafiken. Dessa avgöranden kan inte regionstyrelsen överpröva. Men regionens högsta beslutande organ, regionfullmäktige, skulle kunna besluta. Det kanske effektivaste sättet att ta död på en fråga och få slut på alla diskussioner vore säkert att beslutet togs i fullmäktige.

Eller menar revisorerna och de som efterlyser mer koncernstyre, att regionstyrelsens ordförande Åke Svensson ska styra mycket mer och köra över sina nämnder och nämndordförande? Den spefulle Lars Thomsson (C) tjatade igår om att regionen är utan ledarskapet. Det är en del i Centerns propaganda att tjata om det bristande ledarskapet. Det som de förlorade förra valet på.

Jag tror inte det skulle öka demokratin och ge bättre beslut om Åke Svensson styrde och ställde mycket mer. Politiker och tjänstemän i nämnderna måste sköta sina områden, men regionstyrelsen måste bevaka helhetssynen och koncernnyttan. Det måste bli ett bättre samspel mellan förvaltningarnas stuprörstänkande och regionledningens ansvar för koncerntänkandet.

Nu har detta diskuterats ordentligt i regionfullmäktige och jag hoppas det blir en levande diskussion om detta framöver, för det avgör regionens utvecklingsmöjligheter. Hur landsbygden och näringslivet kan stärkas. Så gäller det att regionledningen tar tag i nyckelfrågan att få bygglovshanteringen att fungera mycket bättre.

Tydligen måste alla politiker i nämnderna bli mycket hårdare på att det hela tiden redovisas det ekonomiska läget, så de har koll på om nämnden ligger bra till eller om det går mot underskott.