Kommunens version av Dr Jekyll och Mr Hyde

Sig själv närmast? Kommunen öppnade för privata vårdcentraler men har sedan fastnat i ett tankesätt från vårdmonopolets tid. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

Sig själv närmast? Kommunen öppnade för privata vårdcentraler men har sedan fastnat i ett tankesätt från vårdmonopolets tid. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Politik2009-09-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I måndags beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att införa "halvt hyrläkarstopp" och det blir svårare för patienterna att få träffa en läkare. Vården ransoneras. Detta hade inte varit nödvändigt om man inte hade värnat den kommunala verksamheten på utmanarnas bekostnad. Utmanare som man bjudit in på marknaden. Med armbågen, tydligen. En av de privata vårdcentralerna kapacitet för att ta hand om betydligt fler patienter än i dag.

Det är bara omkring 25 procent av gotlänningarna som har gjort ett aktivt vårdval. Det kan man se som att de flesta är nöjda med primärvården. Men av de gotlänningar som listat sig har uppåt 80 procent valt en privat vårdcentral. Så det är väl snarare så att de flesta inte bryr sig så mycket förrän de blir sjuka och faktiskt behöver vården.
Därför är de vårdkrävande överrepresenterade bland dem som är listade hos de privata vårdcentralerna, som bara har tilldelats patienter som gjort det aktiva valet. Men detta är inte den privata primärvårdens primära problem.
Praktikertjänsts vårdcentral på Visborg fick snabbt de patienter den hade utrymme att lista. Hansahälsan har fortfarande inte så många listade patienter som man egentligen behöver för att uthålligt finansiera en vårdcentral.

Hansahälsan har ledig kapacitet.
Kommunen saknar kapacitet och tvingas ta in dyra hyrläkare. Kostnaderna blir höga och svåra att förutse. Och det finns inte tillräckligt många fasta läkare i den kommunala primärvården för att de ska räcka till alla olistade patienter.
Ändå envisas kommunen med att alla olistade gotlänningar ska tillhöra en kommunal vårdcentral. Ändå vill kommunen inte lägga ut exempelvis vårdcentralen i Roma på entreprenad, trots att den i alltför hög utsträckning är bemannad med hyrläkare. Varför inte låta någon annan lösa det problem kommunen inte klarat av?

Jag får det inte att gå ihop. När det gäller primärvården säger politikerna en sak och gör en annan. De skriver kontrakt om en sak och gör en annan.
Kommunledningen talar om att man vill släppa in den privata företagsamheten som utförare av offentliga tjänster. Man pratar om vikten av ett gott företagsklimat och det raka okomplicerade spåret. Ändå verkar det stört omöjligt att hitta en lösning som skulle förbättra tillgängligheten till primärvård för gotlänningarna och ge de privata alternativen rimligare spelregler.

Det sägs exempelvis att det är omöjligt att ge Hansahälsan möjlighet att vända sig direkt till olistade patienter som kommunen inte har läkare till.
Det borde inte vara något problem. Ja, enligt den bilaga till avtalet som beskriver basåtagandet för primärvården på Gotland så borde Hansahälsan automatiskt ha tilldelats olistade patienter. Den lyder:
"Personer som inte har listat sig aktivt förs i första hand upp på närmaste geografiska vårdcentral."
Det står ingenting om att denna vårdcentral måste vara kommunal.

Vad är det kommunens politiker och tjänstemän prioriterar? Vad anser de vara viktigast?
Det borde vara patienterna. Men i så fall hade man väl sett till att alla gotlänningar knöts till en läkare, oavsett om denne arbetar för kommunen eller en privat vårdcentral.
I andra hand borde det vara ekonomin. Men i så fall hade man väl försökt undvika att bemanna med hyrläkare när det finns alternativ.
Ett tredje alternativ återstår. Efter att ha bestämt sig för att släppa in privata vårdcentraler så värnar man nu den kommunala verksamheten. Och det sker på patienternas och ekonomins bekostnad. Det hänger inte ihop.