Kommunen ska inte slutförvara chefer

Foto: Unspecified

Politik2008-02-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands kommun har under flera år dragit på sig omfattande kritik för sina chefers anställningsvillkor. Det är uppenbart att villkoren kommit att förlora sin förankring hos gotlänningarna.
Vi som är förtroendevalda i Gotlands kommun har inte lyssnat tillräckligt på denna kritik. Det borde vi ha gjort, eftersom det nuvarande systemet drar ett löjets skimmer över allt ledarskap i kommunen. Också över de ledare som fått sina uppdrag i öppen konkurrens och håller verksamhet och ekonomi i gott skick.

Gotlänningarna har tvingats åse (och finansiera) förvaltningschefer och andra befattningshavare som skiljts från sina uppdrag, men därmed inte från anspråk om en högavlönad tjänst i kommunen. Det är begripligt att ett sådant agerande väcker häpnad i den gotländska folksjälen.
Arvet till dagens anställningsvillkor står att finna i den debatt om fallskärmar som rasade för ett knappt decennium sedan. Fallskärm är en ekonomisk ersättning som aktiveras för den högre befattningshavare som omedelbart skiljs från sin tjänst. Än idag innehåller näringslivets VD-avtal fallskärmar, liksom Gotlands kommuns avtal med regiondirektören.

Somliga fallskärmar var så generösa att de orsakade kväljningar bland alla utom dess förmånstagare. Dåvarande VD:n för ABB Percy Barnevik fick löpa gatlopp när det blev känt att hans fallskärm var värd närmare en miljard kronor.
Det blev plötsligt politiskt inkorrekt att teckna fallskärmsavtal. Problemet var bara att den förlorade fallskärmen måste ersättas med annan trygghet. Få vill ta ett jobb där man riskerar att stå helt utan inkomst över en natt. Därför erbjöds förvaltningschefer fast tjänst i kommunledningen, även om chefsuppdraget togs ifrån dem.
Detta avtalsvillkor är olyckligt av tre orsaker:

l För det första minskar det genomströmningen i kommunen. Gotlands kommun blir inte en arbetsplats man arbetar i, slutar i och återvänder till efter nya erfarenheter utanför organisationen. Gotlands kommun blir en plats där man som chef cementeras med god lön och i värsta fall tvivelaktiga arbetsuppgifter.
Därtill är lönesättningen sällan enkom kopplad till det nya jobbet. Lönen från en tidigare chefsbefattning eller tidigare akademisk karriär tenderar att påverka lönen i högre utsträckning än ansvar och befogenhet i det nya uppdraget.
l För det andra utestängs kvalificerade sökande utanför kommunen när man endast använder sig av internrekrytering. Den möjlighet som idag finns för unga människor att få de tyngsta uppdragen inom politik och näringsliv saknas i offentliga sektorn. En framgångsrik ledare som exempelvis SSAB:s VD Olof Faxander, född på 70-talet, skulle sannolikt aldrig erbjudas en tjänst som förvaltningschef i Gotlands kommun.
Just så ser verkligheten ut. En vän till mig, som idag arbetar nära statsministern, blev för några år sedan intresserad av uppdraget som projektledare för bygget av kongresshallen. Han var beredd att lämna en lysande karriär i Stockholm till förmån för Gotland och detta uppdrag. När han anmälde sitt intresse fick han beskedet att jobbet aldrig skulle utlysas. Tjänsten var redan från början vigd åt en speciell person.
l Det tredje och viktigaste skälet till varför avtalsvillkoren måste förändras berörde jag i min inledning. Det rör Gotlands kommuns relation till sina medborgare. Gotlänningarna är kommunens uppdragsgivare och finansiärer. Mister kommunen gotlänningarnas förtroende har också det grundläggande villkoret för all kommunal verksamhet gått till spillo.
Hur ska då framtidens anställningsvillkor se ut? Jag menar att det måste bli lika naturligt att man går ur Gotlands kommun som att man går in. Arbetsrättsligt får man inte erbjuda högre chefer i kommunen det avtal som regiondirektören har, men man kan likväl erbjuda avgångsvederlag när arbetsgivare och arbetstagare bör gå skilda vägar.

Jag menar att vi gotlänningar bör välkomna fallskärmar. Vi ska inte stödja absurda fallskärmsavtal, men en chefsbefattning i kommunen bör stå på två ben. Dels bör man ha bra betalt när man innehar ett ansvarsfullt uppdrag, dels bör man erbjudas förslagsvis ett års avgångsvederlag om man skiljs från detta uppdrag. Om möjligt bör avgångsvederlaget trappas ned i samma takt som man skaffar sig nya uppdrag och inkomster. När man skiljs från ett uppdrag ska man naturligtvis vara lika välkommen som alla andra att i öppen konkurrens söka nya uppdrag i kommunen.

Alla chefsbefattningar bör lysas ut på den öppna marknaden. Gotlands kommun bör låta sig inspireras av regeringen, som numera öppet utannonserar de allra tyngsta chefsjobben i Sverige. När statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt årliga jultal ledigförklarade han exempelvis tjänsten som rikspolischef. Du och jag kan söka. Tyvärr är åtminstone inte jag kvalificerad för uppdraget, men blotta möjligheten att kunna lämna en ansökan känns befriande.