Kommunen kan inte lägga ner en friskola

Politik2009-08-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Barn- och utbildningsnämnden vill att Skolverket säger nej till en friskola på Gotland och ger klartecken till en annan.
Nej till Närskolan i Eksta, eftersom det finns andra friskolor i närheten och det varit stora omvälvningar inom den kommunala skolan på senare år.
Ja fick däremot Sundskolan i Fårösund.

Det borde vara föräldrarnas och elevernas sak att säga nej till nya skolor, inte kommunens. Därför gillar jag inte att nämnden vill stoppa Närskolan. Samtidigt ligger det något i att turbulensen har varit väldigt stor bland skolorna i området.

Oppositionen ville inte säga ja till någon friskola. På det här området har främst Socialdemokraterna marscherat baklänges den sista tiden. Det har varit mycket snack om hur friskolornas vinstintresse kan drabba elever och lärare. Även Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén har uttalat oro för sjuktalen bland friskolornas "pressade" lärare, utan att ha på fötterna.

I en förtjänstfull ledare i Dagens Nyheter i går redovisade Malin Siwe fakta. Friskolornas lärare har färre sjukdagar än kommunernas.
I fjol hade kommunerna 6,6 procent sjukfrånvaro. Lärarnas sjukfrånvaro är något lägre: knappt fem procent.
Hur ser det ut i de stora friskoleföretaget?
Baggium: två procent.
John Bauer-gymnasierna: 2,5 procent.
Kunskapsskolan: tre procent.
Academedia: 4,9 procent.
Lärarförbundet borde oroa sig mer för sina kommunalt anställda medlemmars hälsa.

Trots att Sundskolan i Fårösund får klartecken från kommunen verkar initiativtagarna bara intresserade av att starta om den kommunala skolan läggs ner.
Här verkar det vara läge för en samförståndslösning. Det vore faktiskt en trygghet för fårösundsborna om den kommunala skolan ersattes av en friskola. Då ligger skolans öde inte längre i händerna på barn- och utbildningsnämnden. Kommunen kan inte lägga ner en friskola.