Kommunen badar väl inte i pengar?

Så bråttom är det inte.Foto: F Sandberg/SCANPIX

Så bråttom är det inte.Foto: F Sandberg/SCANPIX

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2009-08-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands kommun har blivit med kongresshall och planerar som bäst för en kombinerad evenemangsarena och badanläggning. I lördags uttalade sig kommunalrådet Lars Thomsson i GT och sade bland annat:
- Den 24 augusti kommer kommunstyrelsen att ta beslut om att skicka ut en anbudsförfrågan om bygge av arenahall och badhus. Jag hoppas på ett avtal före årets slut.
- Det är bråttom. Ska det byggas så ska det byggas nu, annars blir det inget förrän nästa lågkonjunktur.

Pengarna som brinner i fickorna finns inte ens. För samtidigt visar prognoserna på ett jätteunderskott för 2010.
Häromdagen presenterade Svenskt Näringsliv en rapport, Kommuner och underskott, författad av Nima Sanandaji.
Sanandaji har funnit att kommunerna expanderat sin verksamhet med 35 procent mellan 1998 och 2008. Och då är siffran inflationsjusterad. Men vad satsar de på?

Låt oss dela in de kommunerna i "Spara" och "Slösa".
De slösande kommunerna har expanderat med över 50 procent. De sparsamma med under 20 procent.
Men båda kategorierna av kommuner har satsat ungefär lika mycket på äldreomsorgen när de expanderat. Och "Spara" har faktiskt lagt mer än "Slösa" på skolan.

Så vad är det "Slösa" bränner pengar på, om det inte handlar om kärnverksamheten? Tja, det kan handla om kongresshallar, evenemangsarenor och badhus. Och liknande.
Men Sanandaji skriver också:
"En central förklarning till detta tycks vara att det finns en ovanligt stor ’efterfrågan’ på tjänstemän i kommunerna, vilket beror på att tjänstemännen inte bara är kommunens anställda utan även fattar många beslut kring kommunal ekonomi.
Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har exempelvis visat att när kommunerna får ökat stöd från staten så används de nya medlen till att anställa fler tjänstemän men inte fler personal som faktiskt arbetar med välfärdsproduktion."

Det är de kommuner som lyckats hålla igen på expansionen, utan att satsa mindre på kärnverksamheten än andra kommuner, som klarar sig bäst nu när kommunerna inte får lika stora skatteintäkter som de räknat med i tidigare kalkyler.
Med den kunskapen i bakhuvudet blir man inte lycklig när man ser kommunalrådet Nypelius sukta efter nya intäkter samtidigt som kommunalrådet Thomsson suktar efter nya utgifter.