Kommunanställda inte barnarbetare

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Politik2008-07-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunanställda rökare drar väl efter andan i dag. Från första juli gäller en ny tobakspolicy för Gotland. Inte bara kommunens fastigheter skall vara rökfria. Fastigheterna kringgärdas dessutom av rökfria zoner. Och för personalen införs rökförbud på arbetstid.
Hade jag en sådan arbetsgivare skulle jag byta jobb, oavsett om jag rökte eller inte. (Det gör jag inte.) Den präktiga paternalismen ges en röst av arbetsgivarenhetens personalstrateg, som uttalar sig på kommunens hemsida.
- Vi värnar om våra medarbetares hälsa och vill dessutom vara en attraktiv arbetsgivare, som erbjuder en rökfri arbetsmiljö.
Värnar om hälsan? Så är det väl, antagligen. Men kommunen värnar inte de anställdas ställning som vuxna människor. Och man visar ingen förståelse för att det borde finnas gränser i relationerna med anställda som en anständig arbetsgivare måste respektera. Arbetsgivaren är arbetsgivare. Inte en förälder. Och inte en förmyndare.
Åldersgränsen för att handla tobak är 18 år. Inte 65.

En lättsammare synvinkel: Är det bara tobak som kommunens anställda inte får röka?
Frågan väcks av en nyhet från Nederländerna, där rökförbud nu införs i restauranger och barer. Men inte för alla. För Nederländerna har 750 haschkaféer, så kallade coffee shops, där man med myndigheternas goda minne kan köpa och röka exempelvis hasch, marijuana och cannabis. Och så länge man röker exempelvis ren marijuana, utan inblandning av tobak, så skall det gå bra även med den nya lagstiftningen. Nyhetsbyrån AP citerar kaféägaren Jason den Enting.
- Detta är världen upp och ner. I andra länder söker man efter marijuana i cigaretterna. Här skall man nu leta efter cigaretter i marijuanan.

Så egendomliga kryphål har inte kommunens tobakspolicy. Ja, den har inte mycket till kryphål alls. Tobakspolicyn innebär verkligen rökförbud under arbetstid. Policyn dikterar att:
"Rökning får inte ske på arbetstid. Med arbetstid avses all tid medarbetaren är skyldig att vara på arbetsplatsen. Paus ingår i arbetstiden. Rast däremot är tid som inte ingår i arbetstiden utan medarbetaren är då tillåten att lämna arbetsplatsen. Måltidsuppehåll ingår i arbetstiden och under sådant är medarbetaren inte tillåten att lämna arbetsplatsen. Det går inte heller att "flexa ut" under pågående arbetspass för att röka utan tillstånd från chef eller arbetsledare."
Gäller det även kommunanställda som har friare arbetsuppgifter, som personer i ledande ställning? Skulle inte tro det.

En annan sak som inte framgår av tobakspolicyn är vad som händer anställda som struntar i instruktionerna. Får man sparken om man lämnar arbetsplatsen under ett måltidsuppehåll för att ta en cigarett? Vad gör arbetsgivaren när någon avslöjas med ett röka utomhus i en zon där som kategoriserats som rökfri? Det är ofta inte lätt att säga upp anställda i Sverige. Till och med livsmedelsföretag kan ha svårt att sparka anställda som bryter hygienföreskrifterna. Vad säger arbetsdomstolen när Gotlands kommun vill göra sig av med en anställd som envisas med att röka på parkeringsplatsen, eller i parken medan han tagit hand om rabatterna?