Kommunalt nattis för alla?

Politik2010-08-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns en del verksamheter som är formade i en annan tid, med strukturer som knappast spelar i harmoni med dagens levnadsmönster. Jag skulle kunna tala om mediebranschen men det tar vi en annan gång.
Just i dag tänker jag på barnomsorg på obekväm arbetstid.
Socialdemokraterna på Gotland lovar att införa denna service om de vinner valet.
Det går faktiskt redan i dag alldeles utmärkt att starta sådan verksamhet med hjälp av barnomsorgspengen.
Problemet och orsaken till att det inte redan finns är att det är svårt att forma en verksamhet för behoven som är väldigt varierande, både i omfång och geografiskt.
Det skulle säkert gå att hitta underlag för ett kommunalt nattis på Gotland om man bara räknar antalet barn. Frågan är var man ska placera det? Är det bara boende i Visby som ska få tillgång till servicen?

I Visby borde det inte vara några problem att starta en enskild verksamhet utifrån det behov som finns. Jag tar det som självklart att kommunen är positiv och hittar lösningar för att använda befintliga förskolor som ändå står oanvända på kvällar och nätter.
Det löfte som Socialdemokraterna nu går ut med, utan att redovisa något underlag för vare sig behov, kostnader eller organisation, ställer krav. Vid senaste budgetförhandlingarna begärde Socialdemokraterna två miljoner extra för att införa barnomsorg på obekväm arbetstid. Men ska det ingå i den kommunala servicen och finansieras via skatten så måste det också vara tillgängligt för alla gotlänningar på hela Gotland. I praktiken, inte bara i teorin.

I grunden tycker jag att det är en självklarhet att anpassa barnomsorgen efter hur människor jobbar. Och jag förstår ärligt talat inte hur alla ensamstående som arbetar inom vård och omsorg får ihop sina liv.
Men jag ser också en del frågor och farhågor.
Med tanke på att Socialdemokraterna vill att även de som inte jobbar ska ha rätt till kraftigt utökad barnomsorg ställer man sig frågan om även sammanboende föräldrar ska ha rätt till kommunalt nattis när bara den ena föräldern jobbar natt?
Enskilda initiativ byggda på eget engagemang kan man inte kräva ska finnas överallt. Men med en kommunal verksamhet kan man ställa dessa krav, det är det som gör det problematiskt.

Alla vill inte starta eget och man ska inte som förälder känna sig tvungen att själv starta barnomsorg med hjälp av barnomsorgspengen. Men det borde finnas barnskötare, förskollärare eller friskolor och organisationer som ser en möjlighet till skapa arbetstillfällen och försörja sig på att tillmötesgå detta behov som uppenbarligen finns.