Kommun-dagen?
Säkert vill Birgitta Melander i Södervärnskolans skolmatkök och andra kommunanställda träffa makthavare på en Kommundag. Företagardagen måste följas av Kommundagen. Foto: BENGAN ZETTERGREN/ARKIV
Foto: Bengan Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men kommunen är också arbetsgivare åt alla sina egna välfärdsarbetare, som gotlänningarna så högt uppskattar. En bra arbetsgivare måste satsa på personalutveckling. Därför måste nästa steg bli att ordna en Kommundag. Kommunens 6 700 anställda med alla chefer och politiskt ansvariga behöver också en dag, där de träffas och lär sig något nytt. Det handlar om en verksamhet med 440 olika yrken och tolv förvaltningar.
Bland kommunens anställda dominerar kvinnorna totalt. Det är 5 200 kvinnor och 1 500 män, som jobbar i Gotland kommun. Av dem är cirka 70 procent heltidsanställda, genomsnittsåldern är 48,6 år. Av de 6 700 kommunanställda jobbar cirka 5 000 inom utbildning, vård och omsorg. Medellönen var 2008 23 207 kronor i månaden. Icke förvånande tjänar männen 25 660 kronor i månaden mot kvinnornas 22 497.
En viktig fråga att diskutera på Kommundagen borde vara hur de många pensionsavgångarna ska hanteras. Nästa år beräknas 132 kommunanställda gå i pension. Men 2013 och de kommande sju åren blir pensionsavgångarna runt 220 per år. Hur ska de vakanserna fyllas? Måste inte kommunen som arbetsgivare få ett verkligt rykte om att vara en mönsterarbetsgivare för att locka ersättare till pensionsvakanserna?
På Kommundagen kan det var speed-dating mellan anställda och chefer och politiker. Säkert vill öns matansvariga i alla kök prata med både centrala chefer och politiker om framtiden för öns kök. Säkert finns många synpunkter på hur kommunen handlar varor och tjänster, som de anställda sedan ska använda i sitt välfärdsjobb med elever, sjuka och äldre. När kommer Kommundagen?