Polisen beskrev juldagsfirandet på stan som ett sjöslag. Vätskan för det slaget var dock knappast havet utan alkohol.
Sveriges alkoholpolitik har som syfte att hålla ner konsumtionen. Frågan är hur väl man lyckas. Systembolagets monopol har jag inga problem med. Jag tycker det är bra att vi har statligt kontrollerade butiker med brett sortiment och hög kompetens bland personalen.
Svårare har jag att förstå poängen med att ha skyhöga priser på alkohol på krogen. Resultatet är ju att folk sitter hemma och grundar istället. Man passar på att hälla i sig så mycket som möjligt och när man väl kommer ut på krogen fram emot midnatt är risken ganska stor att den goda ambitionen är försvunnen. Man fortsätter att dricka i samma takt.
Och ärligt talat, hur många krogar följer reglerna om att inte servera överförfriskade gäster?
Och varför nöjer sig krogarna med att gästerna kommer ut så sent? Är enda lösningen att ha öppet längre? Finns det ingenting man kan göra för att locka ut gästerna tidigare på kvällen istället? Till exempel sänkta priser?