LEDARE
Snacka om ketchupeffekt för framgångarna för Centerpartiets politik den senaste tiden.
I slutändan spelar det kanske ingen roll hur olika politiska beslut kommer till, bara de bidrar till förbättrade förhållanden. Men när alla genombrott kommer slag i slag just när det stundar val finns risken att väljarna misstänker strategi snarare än politiska prioriteringar.
Valen till våra beslutande församlingar vart fjärde år är ingen mellandagsrea där väljarna ska övertygas om det bästa valet för stunden. Förtroendet förtjänas mellan valen. De politiska kompromisserna och överenskommelserna ska inte styras av tillfälliga opinioner eller att det är valår. Folkets röst ska respekteras varje dag, alla år.
Kanske var det planerat att alla de centerfrågor som de senaste dagarna presenterats skulle genomföras just nu, det verkar dock inte helt sannolikt. Snarare är det en pressad regering som till slut fått falla till föga för en envis och skicklig förhandlare.
Hur som helst så är det välkomna besked att regeringen stärker landsbygdsprogrammet så att det till och med finns mer pengar nu än innan EU:s neddragning. Nu gäller det att Gotland håller sig framme både där och när det gäller att söka pengar från de regionalfondsprogram där regeringen vill satsa på jobbskapande åtgärder.
Sänkningen av företagens kostnader för sjukskrivningar är en nyckelfråga som Centerpartiet kämpat länge för utan framgång, förrän nu.
Det är ett tydligt och klart jobbfokus på alla de nyheter som presenterats av Annie Lööf de senaste dagarna och det är bra att skillnaden mellan å ena sidan regeringens och Centerpartiets linje å den andra Socialdemokraternas, blir tydlig: jobben ska skapas i företagen inte i politikstyrda åtgärder vid sidan av näringslivet.
Den 9 april ska vårpropositionen lämnas och debatteras i riksdagen. Man kan ana att oppositionen anser att det mesta är för lite och för sent och fel rent allmänt. Vilket alternativ väljarna har att ta ställning till inför kommande budgetperioder får vi nog vänta på ett bra tag. Man kan ju hoppas på nån sorts besked före valet i alla fall.
Men Socialdemokraternas budget ska sedan kompromissas med andra partiers, ännu okänt hur många och vilka. Men av de partier som står till buds för ett samarbete finns ett som inte kommer att sätta sig i en regering som tillåter vinster i välfärden, ett annat kräver införande av friår i en tid när alla andra partier pratar om vikten av att få fler i arbete.
Aldrig har väl talesättet man vet vad man har men inte vad man får varit mer aktuellt inom svensk politik. Både vad gäller regeringens sammansättning och dess politik.
Men denna osäkerhet ska tävla med ett annat talesätt: gräset som alltid är grönare på andra sidan.
Det gröna regeringspartiet har i vart fall haft en lyckosam tid i de politiska förhandlingarna. Återstår att se vad det gör med opinionen.