Koenigsegg sprack
Koenigsegg backar ur.Foto: Adam Ihse/SCANPIX
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag var verkligen nyfiken på vad Christian von Koenigsegg och hans samarbetspartners hade för planer. Saab hade ju redan misslyckats med att bli en lönsam del av en stor biltillverkare. Kunde det då inte vara läge för att pröva en helt annan sorts ägares idéer?
Men svårigheterna att finansiera köpet har ju också varit oroväckande. Det kostar pengar att driva Saab i dag. Stora pengar. Även en optimistisk bedömning innehåller en kalkyl om fortsatta underskott de närmaste åren. Hur skulle konsortiet orka med att driva Saab om man hade svårt att få ihop köpeskillingen?
Därför är det inte så överraskande att Koenigsegg valde att dra sig ur. Tråkigt, men inte förvånande.
Om oppositionen fått bestämma skulle svenska staten redan ha öst miljarder över Saabs ägare. Samma vårdslösa baksäteskörning ägnar de sig åt nu. Näringsminister Maud Olofsson konstaterade i går:
- Hade vi lyssnat på dem hade vi haft närmare åtta miljarder kronor borta hos ett multinationellt bolag som GM, utan att vi säkrat ett enda jobb.
Regeringen måste ha is i magen även i detta nya läge. Lars Ohly (V) sade i går om hotet mot Saabs fortsatta existens som biltillverkare:
- Det är ett stort misslyckande för regeringen om det blir så, vilket mycket tyvärr pekar på, att Saab inte kommer att överleva. Då har ett av Sveriges starkaste varumärken och en av Sveriges starkaste industrier gått i konkurs under en borgerlig regering.
Men det är inte regeringens ansvar att driva Saab. Ansvaret för Saabs kommersiella misslyckande, som pågått i decennier, ligger hos ägare och företagsledning genom åren.
Och staten kan inte heller nu ta över ansvaret för Saabs framtida öde. Det vore att kasta bort skattebetalarnas pengar på livsuppehållande åtgärder till ett företag på en överetablerad marknad.
Saabs eventuella nya ägare måste vara någon som har en idé om hur företaget ska kunna hävda sig mot konkurrenterna och erbjuda något som bilköparna vill ha. Det är varken ett jobb för Maud Olofsson eller Mona Sahlin. Men Maud Olofsson verkar vara den enda som har insett det.
Nu spekuleras i att Saab kan få en ny kinesisk ägare. Exempelvis Beijing Automotive, som kom in som en av intressenterna i Koenigseggs konsortium. Enligt Financial Times har samarbetet mellan Koengigegg och Beijing Automotive inte fungerat väl. Men det behöver ju inte innebära att det kinesiska företaget tappat intresset för Saab.
Hoppet lever än. Men även med en ny ägare står Saab inför stora förändringar i framtiden.