När jag hörde Gunnar Bendelin tala på Östercentrum i fredags inför landbygdsupproret, så tänkte jag: Oj vilken tur för Gotland att det är en så klok person i ledningen för denna folkyttring.
Det är tack och lov inte galne Gunnar som leder landsbygdsupproret. Det är kloka Gunnar. Och så har han Lisa Blochmann och andra kloka människor runt sig som betonar att landsbygdens folk vill ha dialog med politikerna innan de beslutar om skolor och annat som kan utarmar landsbygden.
Tänk om det hade varit en galen Gunnar som manade till strid mot de dumma politikerna i Visby och som byggde upp murar mellan stad och land, istället för att som nu försöka riva murar och skapa samarbete för hela Gotland. Varken landsbygden, Visby eller Gotland hade tjänat på en galen Gunnar, som grävde skyttegravar och skapat motsättningar.
Istället finns nu en enastående möjlighet till en konstruktiv dialog mellan hela öns befolkning och beslutsfattarna. Jag hoppas innerligt att det nya året kommer att innehålla många möten mellan landsbygdsupprorets företrädare och den politiska ledningen på Gotland.
Gunnar Bendelin tryckte hårt på att det inte bara går att kräva att politikerna ska fixa allt. Det hänger på oss själva också. Nu måste det bli en systematisk stöttning av alla utvecklingsbolag och utvecklingsgrupper runt om på ön från regionledningens sida. Det är jätteviktigt att komma bort från stuprörstänkandet att varje förvaltning gör sina besparingar. Istället måste helhetstänkande råda med ett förvaltningsövergripande synsätt.
Sedan återstår problemet med nödvändigheten av besparingarna. Eller är det så att landsbygdsupproret hellre förordar en skattehöjning för att klara några skolor eller annan välfärdsservice. Gunnar Bendelin efterlyste vad satsningarna på serviceorterna innebär. Eftersom det inte finns pengar att ordna service över hela ön, tror jag det blir nödvändigt att kraftsamla på serviceorterna. Viktigt är att stärka Hemse och Slite. Och därefter Burgsvik, Klintehamn, Lärbro, Fårösund, Roma och Katthammarsvik.
Kravet på besparingar i regionens välfärdsutbud står fast. Men nu måste politikerna föra dialog med Gunnar Bendelin och de andra i landbygdsupproret. En dialog som leder till ömsesidig förståelse och nytänkande kan ge Gotland ett nytt språng i en positiv utveckling. Grundat på kunskap och samarbete.