Klintehamns kris äldre än en månad

Vandalernas verk. Klinteskolan.Foto: Henrik Radhe

Vandalernas verk. Klinteskolan.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2011-05-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I skrivande stund har gårdagens stormöte i Klintehamn ännu inte ägt rum, men hur polisens initiativ föll ut kan man läsa om på nyhetsplats i dagens GA.

Under den senaste tiden har det inträffat alltför många och alltför grova brott. Natten till onsdagen vandaliserades och översvämmades Klinteskolan, vilket orsakat stora skador. Att skolan förstörs måste vara en mycket omskakande upplevelse för skolans elever, som går på låg- och mellanstadiet. De har inte ens nått tonåren än, och har redan fått sin trygghet raserad.

Det behövs verkligen samhällelig samling kring att vända utvecklingen. Jag önskar att polisen var mer närvarande i Klintehamn. Är det någon som tvivlar på behovet av det?

Men det räcker inte hela vägen. Hur det än blir kommer polisen aldrig att kunna placera en konstapel i varje kvarter.

Jag tror mycket på att man kan påverka samhällsklimatet genom att stävja "vardagsbrottsligheten", men det kräver också en bred uppslutning kring gemensamma värderingar och att färre medborgare väljer att blunda vid lägliga tillfällen.

Men polisen kan naturligtvis inte vältra över ansvaret för brottsbekämpning och brottsförebyggande verksamhet på allmänheten.

Klinte borde ha alla förutsättningar att vara en mycket välmående socken. Klintehamn tillhör öns större tätorter, och blir därmed en centralort för de omgivande landsbygdsocknarna med ett hyggligt utbud av privat och offentlig service. Klintehamn ligger också vid havet och det innebär ju (åtminstone potentiellt) begärliga lägen för ortens fastigheter.

Men befolkningen i socknen minskade mellan 2000 och 2010. Klinte krympte.

De flesta andra socknar på västkusten har fått fler invånare under samma tioårsperiod. Det gäller givetvis Visby - men även exempelvis Klinte närliggande socknar som Fröjel, Sanda och Tofta.

Och man kan inte påstå att det är sommargäster som "trycker ut" den fastboende befolkningen i Klintehamn. Mitt intryck, som flitig läsare av bostadsannonser, är att prisnivån i Klintehamn är lägre än i omgivande socknar. Detsamma gäller för övrigt även Slite.

Det kan inte vara ett bra tecken för Klinte att hus på fastighetsmarknaden säljs med "Klintehamnsrabatt". Det tyder på att den senaste tidens inbrott och skadegörelse visserligen är ett akut problem, men att det underliggande problemet går mycket längre tillbaka i tiden.