Man skulle kunna hävda att det inte är Guteskolan som lägger ner gymnasieskolan i Klinte. Bakom beslutet ligger alla de elever och föräldrar som skulle kunna ha sökt sig till skolan, men av olika skäl valde undervisning någon annanstans. Det är naturligtvis svårt, eller till och med omöjligt, att fortsätta verksamheten som tidigare, när man bara har nio sökande till de åtta program som har erbjudits i Klintehamn.
Men det är många faktorer som har samverkat för att framtvinga Guteskolans beslut. En sådan faktor är att årskullen är så liten. På 90-talet sjönk födelsetalen dramatiskt, vilket över de senaste tre åren inneburit att antalet gymnasister minskat på samma sätt. Att det skulle bli så har hela tiden varit känt, och effekterna har varit mycket tydliga även för den kommunala gymnasieskolan, som organiserat om sig och slagit samman skolor.
För Klintehamn märks också att demografin förändrats på ön. En större andel av de unga bor nära Visby. Och även om familjen bor kvar på landsbygden så kanske föräldrarna jobbar i Visby och då tenderar barnen även att söka sig till en gymnasieskola där.
Men det har också varit uppenbart att gymnasiets framtid i Klintehamn har varit hotad. De tidigare ägarna till Donnergymnasiet planerade en flytt till Visby för över två år sedan. Rektor Luis Barnes beskrev i gårdagens GA hur man har kämpat för att kunna stanna i Klintehamn.
När en sådan flytt har varit aktuell så påverkar det naturligtvis ändå tillströmningen av nya elever, alldeles oavsett ledningens ärliga ambitioner att inte flytta. Om man tror att det trots allt är stor risk att en skola kommer att läggas ner eller flytta så ökar det ju inte sannolikheten för att de hugade eleverna flockas. På så sätt har de tidigare ägarnas orealiserade intention ändå över tid bidragit till sitt eget förverkligande.
Mycket tråkigt, tycker jag. Nu minskar det geografiska utbudet för öns gymnasister. Deras valfrihet beskärs när gymnasieutbildningen koncentreras till Visby. Och Guteskolan får tävla om en nedkrympt skara gymnasister med ett utbud som är mindre unikt än tidigare. Nu blir det bara genom den utbildning man bedriver som man kan profilera sig.